Libri i frazës

sq Dje – sot – nesёr   »   ad Тыгъуас – неп – неущ

10 [dhjetё]

Dje – sot – nesёr

Dje – sot – nesёr

10 [пшIы]

10 [pshIy]

Тыгъуас – неп – неущ

[Tyguas – nep – neushh]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Adyghe Luaj Më shumë
Dje ishte e shtunё. Ты------ ш--------. Тыгъуасэ шэмбэтыгъ. 0
Ty------ s----------.Tyguasje shjembjetyg.
Dje isha nё kinema. Ты------ с- к---- с-------. Тыгъуасэ сэ кином сыщыIагъ. 0
Ty------ s-- k---- s--------.Tyguasje sje kinom syshhyIag.
Filmi ishte interesant. Фи----- г-------------. Фильмыр гъэшIэгъоныгъэ. 0
Fi----- g--------------.Fil'myr gjeshIjegonygje.
Sot ёshtё e dielё. Не-- т-------. Непэ тхьаумаф. 0
Ne--- t-------.Nepje th'aumaf.
Sot nuk punoj. Не-- с- I-- c------. Непэ сэ Ioф cшIэрэп. 0
Ne--- s-- I-- c---------.Nepje sje Iof cshIjerjep.
Po rri nё shtёpi. Сэ у--- с--------. Сэ унэм сыкъинэщт. 0
Sj- u---- s----------.Sje unjem sykinjeshht.
Nesёr ёshtё e hёnё. Не-- б----. Неущ блыпэ. 0
Ne---- b-----.Neushh blypje.
Nesёr do tё punoj pёrsёri. Не-- I-------- с----------. Неущ IофшIэныр сыублэжьыщт. 0
Ne---- I---------- s--------------.Neushh IofshIjenyr syubljezh'yshht.
Unё punoj nё zyrё. Сэ о----- I-- щ------. Сэ офисым Iоф щысэшIэ. 0
Sj- o----- I-- s-----------.Sje ofisym Iof shhysjeshIje.
Kush ёshtё ky? Хэ- м--? Хэт мыр? 0
Hj-- m--?Hjet myr?
Ky ёshtё Peteri. Мы- П---. Мыр Пётр. 0
My- P----.Myr Pjotr.
Peteri ёshtё student. Пё-- с------. Пётр студент. 0
Pj--- s------.Pjotr student.
Kush ёshtё kjo? Хэ- м--? Хэт мыр? 0
Hj-- m--?Hjet myr?
Kjo ёshtё Marta. Мы- М----. Мыр Марта. 0
My- M----.Myr Marta.
Marta ёshtё sekretare. Ма--- с--------. Мартэ секретарь. 0
Ma---- s--------.Martje sekretar'.
Petri dhe Marta janё shokё. Пё----- М------ з-----------. Пётрэрэ Мартэрэ зэныбджэгъух. 0
Pj-------- M-------- z-------------.Pjotrjerje Martjerje zjenybdzhjeguh.
Petri ёshtё shoku i Martёs. Пё-- М---- и---------. Пётр Мартэ иныбджэгъу. 0
Pj--- M----- i----------.Pjotr Martje inybdzhjegu.
Marta ёshtё shoqja e Peterit. Ма--- П--- и---------. Мартэ Пётр иныбджэгъу. 0
Ma---- P---- i----------.Martje Pjotr inybdzhjegu.

Të mësosh në gjumë

Gjuhët e huaja janë pjesë e arsimit të përgjithshëm sot. Sikur përvetësimi i tyre të mos ishte aq i lodhshëm! Ka lajme të mira për të gjithë ata që kanë vështirësi me këtë. Pasi mësojmë në mënyrë më efektive gjatë gjumit tonë! Disa studime shkencore kanë arritur në këtë përfundim. Dhe ne mund ta përdorim atë veçanërisht në mësimin e gjuhëve! Në gjumë ne përpunojmë përvojat e ditës. Truri ynë analizon përshtypjet e reja. Gjithçka që kemi përjetuar, rindërtohet edhe një herë. Kështu, përmbajtjet e reja përforcohen në trurin tonë. Ajo çka regjistrohet veçanërisht mirë është ajo që kemi mësuar para se të flinim. Prandaj, mund të jetë e dobishme të përsëriturit e gjërave më të rëndësishme në mbrëmje. Një fazë e ndryshme e gjumit është përgjegjëse për një përmbajtje të caktuar mësimore. Gjumi REM mbështet mësimin psikomotor. Të luash muzikë ose sporte i përket kësaj kategorie. Në ndryshim nga kjo, mësimi i njohurive të pastra bëhet në gjumë të thellë. Këtu ne përsërisim gjithçka që kemi nxënë gjatë të mësuarit. Fjalorin dhe gramatikën gjithashtu! Kur ne mësojmë gjuhë, truri jonë duhet të punojë shumë. Duhet të ruajë fjalë dhe rregulla të reja. E gjitha kjo luhet përsëri në gjumë. Studiuesit e quajnë këtë Teoria Replay. Sidoqoftë, është e rëndësishme që të flihet mirë. Trupi dhe mendja duhet të rikuperohen siç duhet. Vetëm atëherë truri mund të funksionojë në mënyrë efikase. Mund të thuhet: gjumë i mirë, performancë e mirë kognitive. Ndërsa jemi duke pushuar, truri ynë është ende aktiv... Atëhere: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc!