Libri i frazës

sq Transporti lokal publik   »   af Openbare vervoer

36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

Transporti lokal publik

36 [ses en dertig]

Openbare vervoer

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Afrikanisht Luaj Më shumë
Ku ёshtё stacioni i autobusit? Wa-- i- d-- b-------? Waar is die bushalte? 0
Cili autobus shkon nё qendёr? Wa---- b-- g--- n- d-- m--------? Watter bus gaan na die middestad? 0
Cilёn linjё duhet tё marr? Wa---- b-- m--- e- n---? Watter bus moet ek neem? 0
A mё duhet tё ndёrroj autobus? Mo-- e- o------? Moet ek oorklim? 0
Ku duhet tё ndёrroj autobus? Wa-- m--- e- o------? Waar moet ek oorklim? 0
Sa kushton njё biletё? Ho----- k-- ’- k-------? Hoeveel kos ’n kaartjie? 0
Sa stacione janё deri nё qendёr? Ho----- h----- i- d--- v--- d-- m--------? Hoeveel haltes is daar voor die middestad? 0
Ju duhet tё zbrisni kёtu. U m--- h--- u------. U moet hier uitklim. 0
Ju duhet tё zbrisni mbrapa. U m--- a---- u------. U moet agter uitklim. 0
Metroja tjetёr vjen pёr 5 minuta. Di- v------- t---- k-- o-- 5 m-----. Die volgende trein kom oor 5 minute. 0
Tramvaji tjetёr vjen pёr 10 minuta. Di- v------- t--- k-- o-- 10 m-----. Die volgende trem kom oor 10 minute. 0
Autobusi tjetёr vjen pёr 15 minuta. Di- v------- b-- k-- o-- 15 m-----. Die volgende bus kom oor 15 minute. 0
Kur niset metroja e fundit? Wa----- i- d-- l----- m-------? Wanneer is die laaste moltrein? 0
Kur niset tramvaji i fundit? Wa----- i- d-- l----- t---? Wanneer is die laaste trem? 0
Kur niset autobusi i fundit? Wa----- i- d-- l----- b--? Wanneer is die laaste bus? 0
A keni njё biletё? He- u ’- k-------? Het u ’n kaartjie? 0
Biletё? – Jo, nuk kam. ’n K-------? – N--- e- h-- n-- ’- k------- n--. ’n Kaartjie? – Nee, ek het nie ’n kaartjie nie. 0
Atёherё duhet tё paguani gjobё. Da- m--- u ’- b---- b-----. Dan moet u ’n boete betaal. 0

Zhvillimi i gjuhës

Se përse ne flasim me njëri tjetrin, është e qartë. Ne duam të shkëmbejmë ide dhe të kuptohemi me njëri tjetrin. Sesi u zhvillua gjuha është jo shumë e qartë. Për këtë ekzistojnë teori të ndryshme. Megjithatë, një gjë është e sigurt, gjuha është një fenomen shumë i vjetër. Karakteristika të caktuara fizike ishin një parakusht për të folur. Ato ishin të domosdoshme për të formuar tinguj. Edhe neandertalët kishin aftësinë të përdorin zërin e tyre. Kjo i diferencoi ata nga kafshët. Për më tepër, një zë i fortë dhe i vendosur ishte i rëndësishëm për mbrojtjen. Me të mund të kërcënonin ose frikësonin armiqtë. Në atë kohë u shpikën mjetet e punës dhe zjarri. Këto dije duhej të transmetoheshin tek të tjerët. Gjuha ishte e rëndësishme edhe për gjuetinë në grupe. Qysh 2 milion vjet më parë kishte një formë të thjeshtë komunikimi mes njerëzve. Elementet e para gjuhësore ishin shenjat dhe gjestet. Por njerëzit donin të komunikonin edhe në errësirë. Për më tepër, ata duhej të ishin në gjendje të bisedonin pa e parë njëri tjetrin. Prandaj u zhvillua zëri që zëvendësoi shenjat. Gjuha, në kuptimin që ka sot, është më e vjetër se 50000 vjet. Kur Homo sapiens u largua nga Afrika, gjuha u shpërnda nëpër botë. Gjuhët u ndanë nga njëra tjetra në rajone të ndryshme. Kështu u zhvilluan familje të ndryshme gjuhësore. Megjithëse ato përmbanin vetëm themelet e sistemeve gjuhësore të mëvonshme. Gjuhët e para ishin shumë më pak të ndërlikuara sesa gjuhët e sotme. Ato u zhvilluan më tej përmes gramatikës, fonologjisë dhe semantikës. Mund të thuhet se gjuhë të ndryshme paraqesin zgjidhje të ndryshme. Problemi ka qenë gjithmonë i njëjti: si të shpreh atë që mendoj?