Libri i frazës

sq tё lutesh pёr diçka   »   ad Зыгорэм кIэлъэIун

74 [shtatёdhjetёekatёr]

tё lutesh pёr diçka

tё lutesh pёr diçka

74 [тIокIищрэ пшIыкIуплIырэ]

74 [tIokIishhrje pshIykIuplIyrje]

Зыгорэм кIэлъэIун

[Zygorjem kIjeljeIun]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Adyghe Luaj Më shumë
A mund tё m’i prisni flokёt? Сш----- к----------------- п---------? Сшъхьац къысфыкIэупхъухьан плъэкIыщта? 0
Ss----- k---------------- p-----------?Sshh'ac kysfykIjeuphuh'an pljekIyshhta?
Jo shumё shkurt, ju lutem. Мы----- д----- х------? МыкIэко дэдэу, хъущтмэ? 0
My------ d------- h--------?MykIjeko djedjeu, hushhtmje?
Pak mё shkurt, ju lutem. ТI---- н--- к------ х------. ТIэкIу нахь кIакоу, хъущтмэ. 0
TI----- n--- k------ h--------.TIjekIu nah' kIakou, hushhtmje.
A mund t’i zhvilloni fotografitё? Су------ з------------ ш-----------? Сурэтхэр зэжъугъэзэфэн шъулъэкIыщта? 0
Su-------- z--------------- s-------------?Surjethjer zjezhugjezjefjen shuljekIyshhta?
Fotografitё janё nё CD. Су------ д----- т----. Сурэтхэр дискым тетых. 0
Su-------- d----- t----.Surjethjer diskym tetyh.
Fotografitё janё nё kamera. Су------ ф------------ д-----. Сурэтхэр фотоаппаратым дэлъых. 0
Su-------- f------------ d-----.Surjethjer fotoapparatym djelyh.
A mund ta rregulloni orёn? Сы------ б------------ п---------? Сыхьатыр бгъэцэкIэжьын плъэкIыщта? 0
Sy------ b--------------- p-----------?Syh'atyr bgjecjekIjezh'yn pljekIyshhta?
Gota ёshtё e thyer. Ап--- к-------. Апчыр къутагъэ. 0
Ap---- k------.Apchyr kutagje.
Bateria ёshtё bosh. Ба-------- т-------. Батарейкэр тIысыгъэ. 0
Ba--------- t-------.Batarejkjer tIysygje.
A mund ta hekurosni kёmishёn? Дж---- у- т-------- ш-----------? Джанэм ут тешъудзэн шъулъэкIыщта? 0
Dz------ u- t--------- s-------------?Dzhanjem ut teshudzjen shuljekIyshhta?
A mund t’i pastroni pantallonat? Гъ--------- ш---------- ш-----------? Гъончэджхэр шъуукъэбзын шъулъэкIыщта? 0
Go------------ s---------- s-------------?Gonchjedzhhjer shuukjebzyn shuljekIyshhta?
A mund t’i riparoni kёpucёt? Щы-------- з------------- ш-----------? Щырыкъухэр зэкIэшъудэжьын шъулъэкIыщта? 0
Sh---------- z----------------- s-------------?Shhyrykuhjer zjekIjeshudjezh'yn shuljekIyshhta?
A mund tё mё jepni pёr tё ndezur? Сы---- ш-----? Сырныч шъуиIа? 0
Sy----- s-----?Syrnych shuiIa?
A keni shkrepse ose çakmak? Сы---- е н----- м---- з------------ ш-------? Сырныч е нэмыкI машIо зэрэхагъанэрэ шъуиIэна? 0
Sy----- e n------ m----- z--------------- s--------?Syrnych e njemykI mashIo zjerjehaganjerje shuiIjena?
A keni njё tavёll duhani? Ту----------- з---------- ш-------? Тутынстафэхэр зэратакъорэ шъуиIэна? 0
Tu------------- z----------- s--------?Tutynstafjehjer zjeratakorje shuiIjena?
A pini puro? Си---- у-----? Сигарэ уешъуа? 0
Si----- u-----?Sigarje ueshua?
A pini cigare? Ту--- у-----? Тутын уешъуа? 0
Tu--- u-----?Tutyn ueshua?
A pini me llullё? Лу----- т---- у-----? ЛулэкIэ тутын уешъуа? 0
Lu------- t---- u-----?LuljekIje tutyn ueshua?

Mësimi dhe leximi

Mësimi dhe leximi janë të ndërlidhura. Kjo është veçanërisht e vërtetë gjatë mësimit të gjuhëve të huaja. Kush dëshiron të mësojë mirë një gjuhë të huaj, duhet të lexojë shumë tekste. Duke lexuar literaturë në gjuhë të huaj, ne përpunojmë të gjithë fjalinë. Kështu truri ynë mëson fjalorin dhe gramatikën në një kontekst. Kjo e ndihmon të regjistrojë mirë përmbajtjet e reja. Memoria jonë e ka më të vështirë të kujtojë fjalë të veçuara. Ndërsa lexojmë, mësojmë kuptimin e fjalëve. Në këtë mënyrë ne zhvillojmë një ndjenjë për gjuhën e re. Sigurisht, letërsia në gjuhën e huaj nuk duhet të jetë shumë e vështirë. Tregimet e shkurtra moderne ose romanet e krimit shpesh janë argëtuese. Gazetat ditore kanë avantazhin se ato janë gjithmonë aktuale. Librat për fëmijë ose komikë janë gjithashtu të përshtatshëm për të mësuar. Imazhet lehtësojnë të kuptuarit e gjuhës së re. Pavarësisht letërsisë që zgjidhni – ajo duhet të jetë e gjallë! Kjo do të thotë se në të duhet të ndodhin shumë ngjarje, në mënyrë që gjuha të ndryshojë. Nëse nuk arrini të gjeni diçka të përshtatshme, mund të përdorni libra shkollorë specifikë. Ka shumë libra me tekste të thjeshta për fillestarë. E rëndësishme është të përdorni një fjalor gjatë kohës që lexoni. Kur nuk kuptoni një fjalë ju mund të kontrolloni për të. Gjatë leximit truri ynë është aktiv dhe mëson shpejt informacionin e ri. Të gjitha fjalët që nuk i kuptoni, mund t'i mbani shënim. Kështu mund t'i përsërisni shpesh. Gjithashtu ndihmon shënimi në tekst me ngjyra i fjalëve të panjohura. Do t'i njihni menjëherë kur t'i lexoni sërish. Kush lexon çdo ditë tekste në një gjuhë të huaj, përparon shumë shpejt. Pasi truri ynë mëson shpejt ta imitojnë gjuhën e re. Mund të ndodhë që në një moment, të mendoni në gjuhë të huaj…