Libri i frazës

sq Nё kopshtin zoologjik   »   it Allo zoo

43 [dyzetёetre]

Nё kopshtin zoologjik

Nё kopshtin zoologjik

43 [quarantatré]

Allo zoo

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Italisht Luaj Më shumë
Atje ёshtё kopshti zoologjik. Lì c-- l- z--. Lì c’è lo zoo. 0
Atje janё xhirafat. Lì c- s--- l- g------. Lì ci sono le giraffe. 0
Ku janё arinjtё? Do-- s--- g-- o---? Dove sono gli orsi? 0
Ku janё elefantёt? Do-- s--- g-- e-------? Dove sono gli elefanti? 0
Ku janё gjarpёrinjtё? Do-- s--- i s-------? Dove sono i serpenti? 0
Ku janё luanёt? Do-- s--- i l----? Dove sono i leoni? 0
Kam njё aparat fotografik. Io h- u-- m------- f----------. Io ho una macchina fotografica. 0
Kam dhe njё kamer filmike. Io h- a---- u-- t---------. Io ho anche una telecamera. 0
Ku ka njё bateri? Do-- t---- u-- b-------? Dove trovo una batteria? 0
Ku janё pinguinёt? Do-- s--- i p-------? Dove sono i pinguini? 0
Ku janё kangurёt? Do-- s--- i c------? Dove sono i canguri? 0
Ku janё rinoceronёt? Do-- s--- i r----------? Dove sono i rinoceronti? 0
Ku ёshtё tualeti? Do-- s--- i s------? Dove sono i servizi? 0
Atje ёshtё njё kafe. Lì c-- u-- c----------. Lì c’è una caffetteria. 0
Atje ёshtё njё restorant. Lì c-- u- r---------. Lì c’è un ristorante. 0
Ku janё devetё? Do-- s--- i c-------? Dove sono i cammelli? 0
Ku janё gorillat dhe zebrat? Do-- s--- i g------ e l- z----? Dove sono i gorilla e le zebre? 0
Ku janё tigrat dhe krokodilët? Do-- s--- l- t---- e- i c----------? Dove sono le tigri ed i coccodrilli? 0

Gjuha baske

Ka katër gjuhë të njohura në Spanjë. Këto janë gjuha spanjolle, katalanase, gale dhe baske. Gjuha baske është e vetmja që nuk ka rrënjë romake. Ajo flitet në zonën kufitare mes Spanjës dhe Francës. Rreth 800000 njerëz flasin baskisht. Gjuha baske konsiderohet si gjuha më e vjetër në kontinentin Evropian. Megjithëse origjina e kësaj gjuhe ende nuk dihet. Për gjuhëtarët, gjuha baske mbetet një enigmë. Baskishtja është gjithashtu e vetmja gjuhë e izoluar në Evropë. Kjo do të thotë se nuk është e lidhur gjenetikisht me asnjë gjuhë tjetër. Arsyeja mund të jetë vendndodhja gjeografike. Për shkak të maleve dhe brigjeve, populli bask ka jetuar gjithmonë i izoluar. Kështu, gjuha e tyre mbijetoi edhe pas pushtimit të indo-evropianëve. Termi bask vjen nga latinishtja vascones . Baskët e quajnë veten Euskaldunak , që do të thotë folësit e gjuhës baske. Kjo tregon sesa shumë ata identifikohen me gjuhën e tyre Euskara . Euskara është transmetuar gojarisht për shekuj me radhë. Prandaj ka pak burime të vjetra të shkruara. Standardizimi i gjuhës nuk ka përfunduar ende. Shumica e baskëve janë dygjuhësh ose shumëgjuhësh. Sidoqoftë, ata vazhdojnë të kultivojnë gjuhën dhe kulturën baske. Rajoni Bask është autonom. Kjo lehtëson proceset e politikave gjuhësore dhe programet kulturore. Fëmijët mund të zgjedhin mes mësimit në gjuhën baske ose spanjolle. Gjithashtu ekzistojnë sporte tipike baske. Duket se kultura dhe gjuha baske kanë një të ardhme. Një fjalë baske e njeh e gjithë bota. Është mbiemri i „El Che“ – …po, sakte, Guevara !