Libri i frazës

sq duhet   »   lt ką privalėti

72 [shtatёdhjetёedy]

duhet

duhet

72 [septyniasdešimt du]

ką privalėti

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
duhet pr------- / t----i privalėti / turėti 0
Duhet tё dёrgoj letrёn. Aš p------- / t---- i------- l-----. Aš privalau / turiu išsiųsti laišką. 0
Duhet tё paguaj hotelin. Aš p------- / t---- s------- u- v-------. Aš privalau / turiu sumokėti už viešbutį. 0
   
Ti duhet tё ngrihesh herёt. Tu t--- a----- k-----. Tu turi anksti keltis. 0
Ti duhet tё punosh shumё. Tu t--- d--- d-----. Tu turi daug dirbti. 0
Ti duhet tё jesh i pёrpiktё. Tu t--- n-------- / b--- p--------- / a----- l----. Tu turi nevėluoti / būti punktualus / ateiti laiku. 0
   
Ai duhet tё furnizohet me karburant. Ji- t--- p--------- d-----. Jis turi prisipilti degalų. 0
Ai duhet tё rregullojё makinёn. Ji- t--- s----------- a---------. Jis turi suremontuoti automobilį. 0
Ai duhet tё lajё makinёn. Ji- t--- n------- a---------. Jis turi nuplauti automobilį. 0
   
Ajo duhet tё bёjё pazar. Ji t--- a---------. Ji turi apsipirkti. 0
Ajo duhet tё pastrojё shtёpinё. Ji t--- t------- b---. Ji turi tvarkyti butą. 0
Ajo duhet tё lajё rrobat. Ji t--- s------ s---------. Ji turi skalbti skalbinius. 0
   
Ne duhet tё shkojmё menjёherё nё shkollё. (M--) t--- t----- e--- į m------. (Mes) tuoj turime eiti į mokyklą. 0
Ne duhet tё shkojmё menjёherё nё punё. (M--) t--- t----- e--- į d----. (Mes) tuoj turime eiti į darbą. 0
Ne duhet tё shkojmё menjёherё te mjeku. (M--) t--- t----- e--- p-- g-------. (Mes) tuoj turime eiti pas gydytoją. 0
   
Ju duhet tё prisni autobusin. (J--) t----- l----- a-------. (Jūs) turite laukti autobuso. 0
Ju duhet tё prisni trenin. (J--) t----- l----- t--------. (Jūs) turite laukti traukinio. 0
Ju duhet tё prisni taksinё. (J--) t----- l----- t----. (Jūs) turite laukti taksi. 0
   

Përse ekzistojnë kaq shumë gjuhë të ndryshme?

Sot ka më shumë se 6000 gjuhë të ndryshme në botë. Prandaj neve na nevojiten përkthyes dhe interpretues. Shumë kohë më parë, të gjithë flisnin të njëjtën gjuhë. Kjo ndryshoi kur njerëzit filluan migrimin. Ata lanë vendlindjen e tyre Afrikën dhe u përhapën në tokë. Kjo ndarje hapësinore çoi edhe në ndarje gjuhësore. Pasi çdo popull zhvilloi formën e vet të komunikimit. Nga gjuha e përbashkët proto lindën shumë gjuhë të ndryshme. Por njerëzit nuk qëndruan asnjëherë në një vend për një kohë të gjatë. Kështu që gjuhët u ndanë gjithnjë e më shumë nga njëra tjetra. Derisa në një moment nuk mund të dallohej një rrënjë e përbashkët. Gjithashtu, asnjë popull nuk jetoi i izoluar për mijëvjeçarë. Kanë ekzistuar gjithmonë kontaktet me popuj të tjerë. Kjo i ndryshoi gjuhët. Ato morën elemente nga gjuhë të huaja ose u përzien. Kështu, zhvillimi i gjuhëve nuk u ndal kurrë. Migrimi dhe kontaktet ndërkulturore shpjegojnë shumëllojshmërinë e gjuhëve. Një pyetje tjetër është, pse gjuhët janë kaq të ndryshme. Çdo histori zhvillimi ndjek rregulla të caktuara. Duhet të ketë arsye se përse gjuhët janë kështu si janë. Që prej një kohe të gjatë shkencëtarët janë interesuar për këto arsye. Ata duan të dinë se pse gjuhët janë zhvilluar në mënyra të ndryshme. Për të hulumtuar, studiuesit duhet të gjurmojnë historinë e gjuhëve. Atëherë mund të përcaktohet se çfarë ndryshoi dhe kur. Ende nuk dihet se çfarë ndikon në zhvillimin e gjuhëve. Faktorët kulturorë duket se janë më të rëndësishëm sesa faktorët biologjikë. Kjo do të thotë se historia e popujve të ndryshëm formësoi gjuhët e tyre. Gjuhët padyshim na tregojnë më shumë sesa ne mendojmë...