Libri i frazës

sq Nё kinema   »   lt Kine

45 [dyzetёepesё]

Nё kinema

Nё kinema

45 [keturiasdešimt penki]

Kine

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
Duam tё shkojmё nё kinema. Me- n----- e--- / E----- (e-----) į k---. Mes norime eiti / Einame (eisime) į kiną. 0
Sot shfaqet njё film i bukur. Ši------ e--- g---- f-----. Šiandien eina geras filmas. 0
Filmi ёshtё krejt i ri. Fi---- (y--) v---- n-----. Filmas (yra) visai naujas. 0
   
Ku ёshtё arka? Ku- (y--) k---? Kur (yra) kasa? 0
A ka vende tё lira? Ar d-- y-- l----- v----? Ar dar yra laisvų vietų? 0
Sa kushtojnё biletat pёr tu futur brenda? Ki-- k------- b-------? Kiek kainuoja bilietai? 0
   
Kur fillon shfaqja? Ka-- p-------- s------? Kada prasideda seansas? 0
Sa zgjat filmi? Ki-- t----- f-----? Kiek trunka filmas? 0
A mund tё rezervohen biletat? Ar g----- b------- u------- i- a-----? Ar galima bilietus užsakyti iš anksto? 0
   
Dua tё ulem mbrapa. (A-) n------- s----- g---. (Aš) norėčiau sėdėti gale. 0
Dua tё ulem para. (A-) n------- s----- p-------. (Aš) norėčiau sėdėti priekyje. 0
Dua tё ulem nё mes. (A-) n------- s----- v-------. (Aš) norėčiau sėdėti viduryje. 0
   
Filmi ishte tёrheqёs. Fi---- b--- į-----. Filmas buvo įdomus. 0
Filmi s’ishte i mёrzitshёm. Fi---- b--- n---------. Filmas buvo nenuobodus. 0
Por libri mbi filmin ishte mё i mirё. Be- k----- p---- k---- (b---) s------- f------ b--- g------. Bet knyga, pagal kurią (buvo) sukurtas filmas, buvo geresnė. 0
   
Si tu duk muzika? Ko--- b--- m-----? Kokia buvo muzika? 0
Si ishin aktorёt? Ko--- b--- a-------? Kokie buvo aktoriai? 0
A kishte titra nё anglisht? Ar b--- a------- s--------? Ar buvo angliški subtitrai? 0
   

Gjuha dhe muzika

Muzika është një fenomen mbarë botëror. Të gjithë popujt e kësaj toke prodhojnë muzikë. Muzika kuptohet në të gjitha kulturat. Kjo është vërtetuar nga një studim shkencor. Në eksperiment, u interpretua muzikë perëndimore në një popull të izoluar plotësisht. Ky popull afrikan nuk kishte asnjë akses në botën moderne. Sidoqoftë, ata dalluan nëse dëgjuan këngë të gëzuar ose të trishtuar. Përse ndodh kjo ende nuk është hulumtuar. Duket se muzika është një gjuhë pa kufij. Ne të gjithë, në një farë mënyre, kemi mësuar ta interpretojmë. Megjithëse muzika nuk ka asnjë avantazh në evolucion. Fakti që ne e kuptojmë është i lidhur me gjuhën tonë. Sepse gjuha dhe muzika janë të lidhura. Truri i përpunon në mënyrë të ngjashme. Ato gjithashtu funksionojnë ngjashëm. Të dyja kombinojnë tone dhe tinguj sipas rregullave të caktuara. Foshnjat mësojnë ta kuptojnë muzikën që në barkun e nënës. Atje ato dëgjojnë melodinë e gjuhës së nënës së tyre. Kur vijnë në këtë botë ato mund të kuptojnë muzikën Mund të thuhet se muzika imiton melodinë e gjuhës. Emocionet shprehen përmes shpejtësisë si në gjuhë ashtu edhe në muzikë. Përmes njohurive tona gjuhësore ne kuptojmë emocionet në muzikë. Anasjelltas: njerëzit që merren me muzikë shpesh i mësojnë më lehtë gjuhët. Shumë muzikantë mund t'i kujtojnë gjuhët si melodi. Kjo i ndihmon t'i mbajnë mend më mirë ato. Interesant është fakt që ninullat tingëllojnë shumë ngjashëm. Kjo dëshmon sesa ndërkombëtare është gjuha e muzikës. Mbase ajo është më e bukura nga të gjitha gjuhët…