Libri i frazës

sq Dje – sot – nesёr   »   lt Vakar — šiandien — rytoj

10 [dhjetё]

Dje – sot – nesёr

Dje – sot – nesёr

10 [dešimt]

Vakar — šiandien — rytoj

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
Dje ishte e shtunё. Va--- b--- š----------. Vakar buvo šeštadienis. 0
Dje isha nё kinema. Va--- (a-) b---- k---. Vakar (aš) buvau kine. 0
Filmi ishte interesant. Fi---- b--- į-----. Filmas buvo įdomus. 0
Sot ёshtё e dielё. Ši------ (y--) s----------. Šiandien (yra) sekmadienis. 0
Sot nuk punoj. Ši------ (a-) n------. Šiandien (aš) nedirbu. 0
Po rri nё shtёpi. (A-) l---- / b--- n----. (Aš) lieku / būnu namie. 0
Nesёr ёshtё e hёnё. Ry--- (b--) p----------. Rytoj (bus) pirmadienis. 0
Nesёr do tё punoj pёrsёri. Ry--- (a-) v-- d------ / d----. Rytoj (aš) vėl dirbsiu / dirbu. 0
Unё punoj nё zyrё. (A-) d---- b----. (Aš) dirbu biure. 0
Kush ёshtё ky? Ka- j--? Kas jis? 0
Ky ёshtё Peteri. Ta- P------. Tai Pėteris. 0
Peteri ёshtё student. Pė----- (y--) s--------. Pėteris (yra) studentas. 0
Kush ёshtё kjo? Ka- j-? Kas ji? 0
Kjo ёshtё Marta. Ta- M----. Tai Marta. 0
Marta ёshtё sekretare. Ma--- (y--) s--------. Marta (yra) sekretorė. 0
Petri dhe Marta janё shokё. Pė----- i- M---- y-- d------. Pėteris ir Marta yra draugai. 0
Petri ёshtё shoku i Martёs. Pė----- y-- M----- d------. Pėteris yra Martos draugas. 0
Marta ёshtё shoqja e Peterit. Ma--- y-- P------ d-----. Marta yra Pėterio draugė. 0

Të mësosh në gjumë

Gjuhët e huaja janë pjesë e arsimit të përgjithshëm sot. Sikur përvetësimi i tyre të mos ishte aq i lodhshëm! Ka lajme të mira për të gjithë ata që kanë vështirësi me këtë. Pasi mësojmë në mënyrë më efektive gjatë gjumit tonë! Disa studime shkencore kanë arritur në këtë përfundim. Dhe ne mund ta përdorim atë veçanërisht në mësimin e gjuhëve! Në gjumë ne përpunojmë përvojat e ditës. Truri ynë analizon përshtypjet e reja. Gjithçka që kemi përjetuar, rindërtohet edhe një herë. Kështu, përmbajtjet e reja përforcohen në trurin tonë. Ajo çka regjistrohet veçanërisht mirë është ajo që kemi mësuar para se të flinim. Prandaj, mund të jetë e dobishme të përsëriturit e gjërave më të rëndësishme në mbrëmje. Një fazë e ndryshme e gjumit është përgjegjëse për një përmbajtje të caktuar mësimore. Gjumi REM mbështet mësimin psikomotor. Të luash muzikë ose sporte i përket kësaj kategorie. Në ndryshim nga kjo, mësimi i njohurive të pastra bëhet në gjumë të thellë. Këtu ne përsërisim gjithçka që kemi nxënë gjatë të mësuarit. Fjalorin dhe gramatikën gjithashtu! Kur ne mësojmë gjuhë, truri jonë duhet të punojë shumë. Duhet të ruajë fjalë dhe rregulla të reja. E gjitha kjo luhet përsëri në gjumë. Studiuesit e quajnë këtë Teoria Replay. Sidoqoftë, është e rëndësishme që të flihet mirë. Trupi dhe mendja duhet të rikuperohen siç duhet. Vetëm atëherë truri mund të funksionojë në mënyrë efikase. Mund të thuhet: gjumë i mirë, performancë e mirë kognitive. Ndërsa jemi duke pushuar, truri ynë është ende aktiv... Atëhere: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc!