Libri i frazës

sq Sport   »   lt Sportas

49 [dyzetёenёntё]

Sport

Sport

49 [keturiasdešimt devyni]

Sportas

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
A merresh me sport? Ar (t-) s--------? Ar (tu) sportuoji? 0
Po, duhet tё lёviz. Ta--- a- p------- j-----. Taip, aš privalau judėti. 0
Unё shkoj nё njё klub sportiv. (A-) l----- s----- k----. (Aš) lankau sporto klubą. 0
   
Ne luajmё futboll. (M--) ž-------- f------. (Mes) žaidžiame futbolą. 0
Ndonjёherё notojmё. Ka----- (m--) p-------. Kartais (mes) plaukome. 0
Ose ecim me biçikletё. Ar-- v---------- d---------. Arba važinėjamės dviračiais. 0
   
Nё qytetin tonё ndodhet njё stadium futbolli. Mū-- m----- y-- f------ s--------. Mūsų mieste yra futbolo stadionas. 0
Ndodhet dhe njё pishinё me sauna. Ta-- p-- y-- p------- b------- s- s------- p------. Taip pat yra plaukimo baseinas su suomiška pirtimi. 0
Ndodhet dhe njё shesh golfi. Ir y-- g---- a-----. Ir yra golfo aikštė. 0
   
Çfarё shfaqet nё televizor? Ką r--- p-- t----------? Ką rodo per televizorių? 0
Tani po luhet njё ndeshje futbolli. Da--- r--- f------ v-------. Dabar rodo futbolo varžybas. 0
Skuadra gjermane po luan kundёr asaj angleze. Vo-------- k------ ž------ s- A------- k------. Vokietijos komanda žaidžia su Anglijos komanda. 0
   
Kush fiton? Ka- l----? Kas laimi? 0
S’e kam idenё. Ne----- s-------- / n------. Neturiu supratimo / nežinau. 0
Pёr momentin janё barazim. Ši-- m--- l--------. Šiuo metu lygiosios. 0
   
Arbitri vjen nga Belgjika. Te------ y-- / a----- i- B-------. Teisėjas yra / atvyko iš Belgijos. 0
Tani ka njё 11 (njёmbёdhjetё) metёrsh. Da--- m--- v---------- m---- b------. Dabar muša vienuolikos metrų baudinį. 0
Gol! 1 (njё) me 0 (zero)! Įv------ V----- — n----! Įvartis! Vienas — nulis! 0
   

Vetëm fjalët e forta mbijetojnë!

Fjalët e përdorura më rrallë ndryshojnë më shumë sesa fjalët e përdorura shpesh. Shpjegimi mund të gjendet tek ligjet e evolucionit. Gjenet e zakonshme ndryshojnë më pak me kalimin e kohës. Ata kanë një formë më të qëndrueshme. E njëjta vlen edhe për fjalët! Për një hulumtim u studiuan foljet në anglisht. U krahasua forma e sotme e foljeve me formën e vjetër. Në anglisht, dhjetë foljet më të përdorura janë të parregullta. Shumica e foljeve të tjera janë të rregullta. Në mesjetë, shumica e foljeve ishin ende të parregullta. Foljet e parregullta që përdoreshin rrallë u kthyen në folje të rregullta. Në 300 vitet e ardhshme, anglishtja vështirë se do të ketë ndonjë folje të parregullt. Studime të tjera tregojnë se gjuhët selektohen ashtu si gjenet. Studiuesit krahasuan fjalë të përdorura shpesh nga gjuhë të ndryshme. Ata zgjodhën fjalë që janë të ngjashme dhe nënkuptojnë të njëjtën gjë. Një shembull janë fjalët: water, Wasser, vatten . Këto fjalë kanë të njëjtën rrënjë dhe prandaj ngjajnë me njëra tjetrën. Duke qenë fjalë të rëndësishme, ato janë përdorur shpesh në çdo gjuhë. Kështu ato kanë ruajtur formën e tyre - dhe mbeten të ngjashme edhe sot. Fjalë më pak të rëndësishme ndryshojnë shumë më shpejt. Ka shumë të ngjarë të zëvendësohen me fjalë të tjera. Prandaj fjalët e përdorura më rrallë ndryshojnë në gjuhë të ndryshme. Përse fjalët e përdorura më rrallë ndryshojnë, ende nuk është e qartë. Ato shpesh mund të keqpërdoren ose shqiptohen gabimisht. Kjo pasi folësit nuk i njohin mirë këto fjalë. Gjithsesi, arsyeja mund të jetë që fjalët e rëndësishme duhet të jenë gjithmonë të njëjta. Sepse vetëm kështu mund të kuptohen gjithmonë drejt. Dhe fjalët janë për t'u kuptuar…