Libri i frazës

Nё tren   »   Traukinyje

34 [tridhjetёekatёr]

Nё tren

Nё tren

34 [trisdešimt keturi]

+

Traukinyje

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
A ёshtё ky treni pёr Berlin? Ar t-- t-------- į B------? Ar tai traukinys į Berlyną? 0 +
Kur niset treni? Ka-- t-------- i-------? Kada traukinys išvyksta? 0 +
Kur arrin nё Berlin? Ka-- t-------- a------- į B------? Kada traukinys atvyksta į Berlyną? 0 +
     
Mё falni, a mund tё kaloj? At--------- a- g---- p------? Atsiprašau, ar galiu praeiti? 0 +
Mё duket se ky ёshtё vendi im. (A-) m----- k-- t-- m--- v----. (Aš) manau, kad tai mano vieta. 0 +
Mё duket se ju jeni ulur nё vendin tim. (A-) m----- k-- (j--) s----- m--- v------. (Aš) manau, kad (jūs) sėdite mano vietoje. 0 +
     
Ku ёshtё vagoni me shtretёr? Ku- y-- m--------- v------? Kur yra miegamasis vagonas? 0 +
Vagoni me shtretёr ёshtё nё fund tё trenit. Mi-------- v------ y-- t-------- g---. Miegamasis vagonas yra traukinio gale. 0 +
Ku ёshtё vagoni restorant? – Nё fillim. O k-- y-- v-----------------? — P-------. O kur yra vagonas-restoranas? — Priekyje. 0 +
     
A mund tё fle poshtё? Ar g---- m------ a-------? Ar galiu miegoti apačioje? 0 +
A mund tё fle nё mes? Ar g---- m------ v-------? Ar galiu miegoti viduryje? 0 +
A mund tё fle lart? Ar g---- m------ v------? Ar galiu miegoti viršuje? 0 +
     
Kur arrijmё nё kufi? Ka-- b----- p--- s-----? Kada būsime prie sienos? 0 +
Sa zgjat udhёtimi pёr nё Berlin? Ki-- t----- k------ į B------? Kiek trunka kelionė į Berlyną? 0 +
A ёshtё treni me vonesё? Ar t-------- v------? Ar traukinys vėluoja? 0 +
     
A keni ndonjё gjё pёr tё lexuar? Ar t----- k- n--- p---------? Ar turite ką nors paskaityti? 0 +
A mund tё marrёsh ndonjё gjё pёr tё ngrёnё dhe pirё kёtu? Ar č-- g----- g---- k- n--- (p-) v------ i- (a---) g----? Ar čia galima gauti ko nors (pa) valgyti ir (atsi) gerti? 0 +
A mund tё mё zgjoni nё orёn 7.00? Ar g----- m--- p-------- 7 (s-------) v------? Ar galite mane pažadinti 7 (septintą) valandą? 0 +
     

Foshnjat janë lexues të buzëve!

Kur foshnjat mësojnë të flasin, ata vërejnë gojën e prindërve të tyre. Ky është përfundimi i psikologëve të zhvillimit. Kur janë rreth gjashtë muaj, foshnjat fillojnë të lexojnë buzët. Kështu ata mësojnë sesi të formojnë gojën për të nxjerrë tinguj. Kur foshnjat janë një vjeç, ato mund të kuptojnë disa fjalë. Në këtë moshë ato fillojnë t'i shohin njerëzit sërish në sy. Kështu ato marrin shumë informacione të rëndësishme. Duke i parë në sy ato kuptojnë nëse prindërit e tyre janë të lumtur apo të trishtuar. Ato fillojnë të njihen me botën e emocioneve. Bëhet interesante nëse ju flisni në një gjuhë të huaj. Foshnjat fillojnë, përsëri, të përpiqen të lexojnë buzët. Kështu ato mësojnë sesi të formojnë tinguj të huaj gjithashtu. Prandaj, kur flisni me foshnjat, gjithmonë duhet t'i shikoni. Për më tepër, foshnjat kanë nevojë për dialog për të zhvilluar gjuhën. Prindërit shpesh përsërisin atë që thotë foshnja e tyre. Kështu foshnjat marrin feedback -un. Kjo është shumë e rëndësishme për fëmijët e vegjël. Në këtë mënyrë ata dinë nëse i kuptoni. Konfirmimi i motivon foshnjat. Ato vazhdojnë të kënaqen duke mësuar të flasin. Pra, nuk është e mjaftueshme që fëmijët të dëgjojnë të dhëna audio. Studimet kanë vërtetuar se foshnjat janë me të vërtetë në gjendje të lexojnë buzët. Në eksperimente, fëmijëve të vegjël u janë treguan video pa zë. Videot ishin në gjuhën amtare të foshnjave dhe në gjuhë të huaj. Foshnjat i shikonin më gjatë videot në gjuhën e tyre. Ato ishin gjithashtu dukshëm më të vëmendshme. Fjalët e para të bebeve janë të njëjta në të gjithë botën. Mami dhe Babi - kjo është e lehtë për t'u shqiptuar në të gjitha gjuhët!