Libri i frazës

sq tё argumentosh diçka 2   »   lt ką pagrįsti 2

76 [shtatёdhjetёegjashtё]

tё argumentosh diçka 2

tё argumentosh diçka 2

76 [septyniasdešimt šeši]

ką pagrįsti 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
Pse nuk ke ardhur? Ko--- n-------? Kodėl neatėjai? 0
Unё isha i sёmurё. (A-) s-----. (Aš) sirgau. 0
Nuk erdha, sepse isha i sёmurё. (A-) n-------- n-- s-----. (Aš) neatėjau, nes sirgau. 0
   
Pse nuk erdhi ajo? Ko--- j- n------? Kodėl ji neatėjo? 0
Ajo ishte e lodhur. Ji b--- p--------. Ji buvo pavargusi. 0
Ajo nuk erdhi, sepse ishte e lodhur. Ji n------- n-- b--- p--------. Ji neatėjo, nes buvo pavargusi. 0
   
Pse nuk ka ardhur ai? Ko--- j-- n------? Kodėl jis neatėjo? 0
Ai s’kishte dёshirё. Ji- n------- n--- / n-------. Jis neturėjo noro / nenorėjo. 0
Ai nuk erdhi, sepse nuk kishte dёshirё. Ji- n------- n-- n------- n--- / n-------. Jis neatėjo, nes neturėjo noro / nenorėjo. 0
   
Pse nuk erdhёt ju? Ko--- (j--) n--------? Kodėl (jūs) neatėjote? 0
Makina jonё ёshtё e prishur. Mū-- a---------- s------. Mūsų automobilis sugedęs. 0
Ne nuk erdhёm, sepse makina jonё ёshtё e prishur. (M--) n--------- n-- m--- a---------- s------. (Mes) neatėjome, nes mūsų automobilis sugedęs. 0
   
Pse nuk erdhёn njerёzit? Ko--- ž----- n------? Kodėl žmonės neatėjo? 0
Ata humbёn trenin. Ji- p------- / n------ į t-------. Jie pavėlavo / nespėjo į traukinį. 0
Ata nuk erdhёn, sepse humbёn trenin. Ji- n------- n-- p------- į t-------. Jie neatėjo, nes pavėlavo į traukinį. 0
   
Pse nuk erdhe ti? Ko--- (t-) n-------? Kodėl (tu) neatėjai? 0
Nuk mё lejohej. Ma- n------. Man neleido. 0
Unё nuk erdha, sepse nuk mё lejohej. (A-) n-------- n-- m-- n------. (Aš) neatėjau, nes man neleido. 0
   

Gjuhët indigjene amerikane

Në Amerikë fliten shumë gjuhë të ndryshme. Anglishtja është gjuha kryesore në Amerikën e Veriut. Në Amerikën e Jugut dominon spanjishtja dhe portugalishtja. Të gjitha këto gjuhë erdhën në Amerikë nga Evropa. Para kolonizimit, aty fliteshin gjuhë të tjera. Këto gjuhë quhen gjuhët indigjene të Amerikës. Deri më sot, ato nuk janë hulumtuar siç duhet. Diversiteti i këtyre gjuhëve është shumë i madh. Vlerësohet se ka rreth 60 familje gjuhësore në Amerikën e Veriut. Në Amerikën e Jugut ky numër mund të arrijë deri në 150. Për më tepër, ka edhe gjuhë të izoluara. Të gjitha këto gjuhë janë shumë të ndryshme. Ato shfaqin vetëm pak struktura të përbashkëta. Prandaj, është e vështirë të klasifikohen. Arsyeja se pse janë kaq të ndryshme, gjendet tek historia e Amerikës. Amerika u popullua në disa etapa. Njerëzit e parë erdhën në Amerikë më shumë se 10000 vjet më parë. Çdo popullatë solli me vete gjuhën e saj në këtë kontinent. Gjuhët indigjene janë më të ngjashme me ato aziatike. Situata e gjuhës së vjetër të Amerikës nuk është kudo njësoj. Në Amerikën e Jugut, shumë gjuhë indiane janë ende të gjalla. Gjuhë si guaraní ose quechua kanë miliona folës aktivë. Nga ana tjetër, në Amerikën e Veriut shumë gjuhë janë pothuajse të zhdukura. Kultura e indianëve të Amerikës së Veriut është shtypur për një kohë të gjatë. Si rezultat, edhe gjuha e tyre humbi. Që prej disa dekadave është rritur interesi për to. Ka shumë programe që duan të mirëmbajnë dhe ruajnë gjuhët. Kështu mund të kenë një të ardhme.