Libri i frazës

sq Nё diskotekё   »   lt Diskotekoje

46 [dyzetёegjashtё]

Nё diskotekё

Nё diskotekё

46 [keturiasdešimt šeši]

Diskotekoje

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
A ёshtё i zёnё vendi kёtu? Ar š- v---- l----- / A- č-- l-----? Ar ši vieta laisva / Ar čia laisva? 0
A mund tё ulem afёr jush? Ar g---- p--- j--- a--------? Ar galiu prie jūsų atsisėsti? 0
Me kёnaqёsi. Pr----. Prašau. 0
Si ju duket muzika? Ka-- j--- p------ m-----? Kaip jums patinka muzika? 0
Pak e lartё. Tr----- p-- g------. Truputį per garsiai. 0
Por grupi i bie mjaft mirё. Be- g---- g---- l---- g----. Bet grupė groja labai gerai. 0
A vini shpesh kёtu? Ar (j--) č-- d----- l-------? Ar (jūs) čia dažnai lankotės? 0
Jo, kjo ёshtё hera e parё. Ne- t-- p----- k-----. Ne, tai pirmas kartas. 0
S’kam qenё asnjёherё kёtu. (A-) č-- d-- n------ n------. (Aš) čia dar niekada nebuvau. 0
A kёrceni? Ar (j--) š-----? / P-------? Ar (jūs) šokate? / Pašokime? 0
Mё vonё ndoshta. Ga- b--- v-----. Gal būt, vėliau. 0
S’kёrcej aq mirё. Aš n----- g---- š----. Aš nemoku gerai šokti. 0
Ёshtё shumё e thjeshtё. Ta- v---- n------. Tai visai nesunku. 0
Po jua tregoj. Aš j--- p--------. Aš jums parodysiu. 0
Jo, mё mirё njё herё tjetёr. Ne- g----- k--- k----. Ne, geriau kitą kartą. 0
A po prisni njeri? Ar (j--) k- n--- l-------? Ar (jūs) ko nors laukiate? 0
Po, njё shok. Ta--- (s---) d-----. Taip, (savo) draugo. 0
Ja ku po vjen! Št-- t-- j-- a-----! Štai ten jis ateina! 0

Gjenet ndikojnë tek gjuhët

Gjuha që flasim varet nga prejardhja jonë. Gjenet tona janë gjithashtu përgjegjës për gjuhën tonë. Studiuesit skocezë kanë arritur në këtë përfundim. Ata shqyrtuan sesi anglishtja dallon nga kinezishtja. Kështu ata zbuluan se gjenet luajnë gjithashtu rol. Ato ndikojnë në zhvillimin e trurit tonë. E thënë më mirë, ato formojnë strukturat tona të trurit. Me këtë përcaktohet aftësia jonë për të mësuar gjuhë. Thelbësore janë variantet e dy gjeneve. Nëse një variant i caktuar është i rrallë, zhvillohen gjuhë tonale. Prandaj, gjuhët tonale fliten nga popuj që nuk e kanë këtë variant gjenetik. Tek gjuhët tonale, kuptimi i fjalëve përcaktohet nga lartësia e toneve. Për shembull, kinezishtja përfshihet tek gjuhët tonale. Nëse varianti i gjeneve është mbizotërues, zhvillohen gjuhë të tjera. Anglishtja nuk është gjuhë tonale. Variantet e këtyre gjeneve nuk janë të shpërndarë në mënyrë të barabartë. Kjo do të thotë se kanë frekuenca të ndryshme në botë. Gjuhët mbijetojnë vetëm nëse ato transmetohen. Prandaj fëmijët duhet të jenë në gjendje të imitojnë gjuhën e prindërve të tyre. Ata duhet të jenë në gjendje të mësojnë mirë gjuhën. Vetëm kështu do të kalohet brez pas brezi. Varianti më i vjetër i gjenit është ai që favorizon gjuhët tonale. Ndoshta më parë ekzistonin më shumë gjuhë tonale sesa sot. Komponenti gjenetik gjithsesi nuk duhet mbivlerësuar. Ai mund të ndihmojë vetëm në shpjegimin e zhvillimit të gjuhëve. Nuk ka asnjë gjen për anglishten dhe as për kinezishten. Çdo njeri mund të mësojë çdo gjuhë. Për këtë nuk nevojitet asnjë gjen, thjesht ju nevojitet kuriozitet dhe disiplinë!