Libri i frazës

sq Bisedё e shkurtёr 1   »   lt I (pirmas) pokalbis

20 [njёzet]

Bisedё e shkurtёr 1

Bisedё e shkurtёr 1

20 [dvidešimt]

I (pirmas) pokalbis

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
Rehatohuni! Įs---------- p-------! Įsitaisykite patogiai! 0
Rrini si nё shtёpinё tuaj! Ja------- k--- n----! Jauskitės kaip namie! 0
Çfarё dёshironi tё pini? Ko n--------- i------? Ko norėtumėte išgerti? 0
A ju pёlqen muzika? Ar m------- m-----? Ar mėgstate muziką? 0
Mё pёlqen muzika klasike. Aš m----- k-------- m-----. Aš mėgstu klasikinę muziką. 0
Ja ku janё CD-tё e mia. Či- m--- k----------- d-----. Čia mano kompaktiniai diskai. 0
A luani ndonjё instrument? Ar (j--) g------ k---- n--- i----------? Ar (jūs) grojate kokiu nors instrumentu? 0
Ja kitara ime. Či- m--- g-----. Čia mano gitara. 0
A kёndoni me qejf? Ar m------- d-------? Ar mėgstate dainuoti? 0
A keni fёmijё? Ar t----- v----? Ar turite vaikų? 0
A keni qen? Ar t----- š---? Ar turite šunį? 0
A keni mace? Ar t----- k---? Ar turite katę? 0
Ja librat e mi. Či- (y--) m--- k-----. Čia (yra) mano knygos. 0
Po lexoj kёtё libёr. (A-) š--- m--- s------ š-- k----. (Aš) šiuo metu skaitau šią knygą. 0
Çfarё lexoni me qejf? Ką (j--) m------- s-------? Ką (jūs) mėgstate skaityti? 0
A shkoni me qejf nё koncert? Ar m------- e--- į k-------? Ar mėgstate eiti į koncertą? 0
A shkoni me qejf nё teatёr? Ar m------- e--- į t-----? Ar mėgstate eiti į teatrą? 0
A shkoni me qejf nё opera? Ar m------- e--- į o----? Ar mėgstate eiti į operą? 0

Gjuha amtare? Gjuha atërore!

Kur ishit fëmijë, nga kush e mësuat gjuhën? Me siguri do të thoni: Nga nëna! Shumica e njerëzve në botë mendojnë kështu. Termi gjuhë amtare ekziston pothuajse në të gjithë popujt. Si anglezët edhe kinezët e njohin këtë term. Ndoshta sepse nënat shpenzojnë më shumë kohë me fëmijët. Sidoqoftë, studimet më të fundit sjellin rezultate të ndryshme. Ato tregojnë se gjuha jonë është kryesisht gjuha e etërve tanë. Studiuesit ekzaminuan gjenetikën dhe gjuhët e popujve të përzier. Në popuj të tillë, prindërit vinin nga kultura të ndryshme. Këta popuj u shfaqën mijëra vjet më parë. Lëvizjet e mëdha të migracionit ishin arsyeja për këtë. Materiali gjenetik i këtyre popujve të përzier u analizua gjenetikisht. Më pas u krahasua me gjuhën e tyre. Shumica e popujve flasin gjuhën e të parëve të tyre meshkuj. Kjo do të thotë se gjuha kombëtare vjen nga kromozomi Y. Kështu që burrat e kanë sjellë me vete gjuhën e tyre në vendet e huaja. Dhe gratë atje janë adoptuar me gjuhën e re të burrave. Por edhe sot, baballarët kanë një ndikim të madh në gjuhën tonë. Sepse foshnjat orientohen drejt gjuhës së babait të tyre për të mësuar. Etërit flasin në mënyrë të konsiderueshme më pak me fëmijët e tyre. Struktura e fjalive mashkullore është gjithashtu më e thjeshtë se ajo femërore. Kjo e bën gjuhën e baballarëve më të përshtatshme për foshnjat. Ajo nuk i mbingarkon dhe prandaj është më e lehtë për t'u mësuar. Kjo është arsyeja pse fëmijët preferojnë të imitojnë më shumë babin sesa mamin. Sidoqoftë, fjalori i nënës formon më vonë gjuhën e fëmijës. Pra, edhe nëna edhe babai ndikojnë në gjuhën tonë. Duhej të quhej gjuha e prindërve!