Libri i frazës

sq Pyes – e shkuara 2   »   lt Klausimai — praeitis 2

86 [tetёdhjetёegjashtё]

Pyes – e shkuara 2

Pyes – e shkuara 2

86 [aštuoniasdešimt šeši]

Klausimai — praeitis 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
Çfarё kravate vure? Ko-- k---------- (t-) r------? Kokį kaklaraištį (tu) ryšėjai? 0
Cilёn makinё ke blerё? Ko-- a--------- (t-) p-----? Kokį automobilį (tu) pirkai? 0
Nё cilёn gazetё je abonuar? Ko-- l-------- (t-) u---------------? Kokį laikraštį (tu) užsiprenumeravai? 0
   
Kё keni parё? Ką (j--) p-------? Ką (jūs) pamatėte? 0
Kё keni takuar? Ką (j--) s-------? Ką (jūs) sutikote? 0
Kё keni njohur? Ką (j--) a---------? Ką (jūs) atpažinote? 0
   
Kur jeni ngritur? Ka-- (j--) a---------? Kada (jūs) atsikėlėte? 0
Kur keni filluar? Ka-- (j--) p--------? Kada (jūs) pradėjote? 0
Kur keni pushuar? Ka-- (j--) l------- / n--------? Kada (jūs) liovėtės / nustojote? 0
   
Pse jeni zgjuar? Ko--- (j--) a---------? Kodėl (jūs) atsibudote? 0
Pse u bёtё mёsues? Ko--- (j--) t----- m-------? Kodėl (jūs) tapote mokytoju? 0
Pse morёt njё taksi? Ko--- (j--) v-------- t----? Kodėl (jūs) važiavote taksi? 0
   
Nga keni ardhur? Iš k-- (j--) a------ / a-------? Iš kur (jūs) atėjote / atvykote? 0
Ku keni shkuar? Ku- (j--) n------? Kur (jūs) nuėjote? 0
Ku keni qenё? Ku- (j--) b-----? Kur (jūs) buvote? 0
   
Kё ke ndihmuar? Ka- (t-) p------? Kam (tu) padėjai? 0
Kujt i ke shkruar? Ka- (t-) p------? Kam (tu) parašei? 0
Kujt i je pёrgjigjur? Ka- (t-) a------? Kam (tu) atsakei? 0
   

Dygjuhësia përmirëson dëgjimin

Njerëzit që flasin dy gjuhë dëgjojnë më mirë. Ata mund të dallojnë më saktë ndryshimin mes tingujve. Një studim amerikan arriti në këtë përfundim. Studiuesit kanë testuar disa adoleshentë. Disa prej tyre ishin rritur si bilingualë. Këta adoleshentë flisnin anglisht dhe spanjisht. Pjesa tjetër e personave të testuar flisnin vetëm anglisht. Të rinjtë duhej të dëgjonin një rrokje të caktuar. Kjo ishte rrokja ”da”. Ajo nuk i përkiste asnjërës prej gjuhëve. Personat e testuar e dëgjuan rrokjen në kufje. Aktiviteti i trurit u mat me elektroda. Pas këtij testi, adoleshentët duhej të dëgjonin përsëri rrokjen. Këtë herë, kishte edhe zhurma shqetësuese. Ishin zëra të ndryshëm që flisnin fjali pa kuptim. Bilingualët reaguan fort ndaj rrokjes. Truri i tyre tregonte aktivitet intensiv. Ata mund të identifikonin saktësisht rrokjen me dhe pa zhurma. Personat njëgjuhësh nuk patën sukses. Dëgjimi i tyre nuk ishte aq i mirë sa ai i personave dygjuhësh. Studiuesit u befasuan nga rezultati i eksperimentit. Deri më tani dihej vetëm se muzikantët kanë dëgjim veçanërisht të mirë. Mesa duket edhe dygjuhësia e stërvit veshin. Bilingualët konfrontohen vazhdimisht me tinguj të ndryshëm. Prandaj truri duhet të zhvillojë aftësi të reja. Ai mëson të bëjë dallimin midis stimujve të ndryshëm gjuhësor. Studiuesit tani po testojnë sesi aftësitë gjuhësore ndikojnë në tru. Ndoshta dëgjimi përfiton edhe kur mësojmë gjuhë në një moshë më të vonë.