Libri i frazës

Ndajfoljet   »   Prieveiksmiai

100 [njёqind]

Ndajfoljet

Ndajfoljet

100 [šimtas]

+

Prieveiksmiai

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
njёherё – kurrё ja- (k----) — d-- n-----a jau (kartą) — dar niekada 0 +
A keni qenё ndonjёherё nё Berlin? Ar j-- e---- (k----) b---- B------? Ar jau esate (kartą) buvęs Berlyne? 0 +
Jo, asnjёherё. Ne- d-- n------. Ne, dar niekada. 0 +
     
dikush – askush ka- n--- — n----s kas nors — niekas 0 +
A njihni ndonjё? Ar č-- k- n--- p--------? Ar čia ką nors pažįstate? 0 +
Jo, nuk njoh njeri kёtu. Ne- (a-) č-- n---- n--------. Ne, (aš) čia nieko nepažįstu. 0 +
     
akoma – jo mё da- — j-- n- / n--- / n-------- / n------u dar — jau ne / nebe / nedaugiau / neilgiau 0 +
A do rrini akoma gjatё kёtu? Ar d-- i---- b----- č--? Ar dar ilgai būsite čia? 0 +
Jo, nuk rri mё gjatё kёtu. Ne- (a-) č-- j-- i---- n------ / b---- č-- n--------. Ne, (aš) čia jau ilgai nebūsiu / būsiu čia nebeilgai. 0 +
     
akoma mё – jo mё da- š--- t--- — n---- d-----u dar šiek tiek — nieko daugiau 0 +
A dёshironi tё pini akoma? Ar n--------- d-- k- n--- i------? Ar norėtumėte dar ko nors išgerti? 0 +
Jo, s’dua mё. Ne- (a-) d------ n---- n------ / n---- n--------. Ne, (aš) daugiau nieko nenoriu / nieko nebenoriu. 0 +
     
diçka – akoma asgjё ja- k- / k- n--- — d-- n---o jau ką / ko nors — dar nieko 0 +
A keni ngrёnё ndonjё gjё? Ar (j--) j-- k- n--- v------? Ar (jūs) jau ko nors valgėte? 0 +
Jo, s’kam ngrёnё akoma asgjё. Ne- (a-) d-- n---- n--------. Ne, (aš) dar nieko nevalgiau. 0 +
     
ndonjё akoma – askush mё da- k-- (n---) — d------ n----s dar kas (nors) — daugiau niekas 0 +
A dёshiron dikush tjetёr njё kafe? Ar d-- k-- n--- k----? Ar dar kas nori kavos? 0 +
Jo, askush mё. Ne- d------ n-----. Ne, daugiau niekas. 0 +
     

Gjuha arabe

Gjuha arabe është një nga gjuhët më të rëndësishme në të gjithë botën. Më tepër se 300 milion njerëz flasin arabisht. Ata jetojnë në më shumë se 20 vende të ndryshme. Arabishtja i përket familjes gjuhësore afro-aziatike. Gjuha arabe daton disa mijëra vjet më parë. Fillimisht, gjuha u fol në Gadishullin Arabik. Nga atje u përhap më tej. Arabishtja e folur është shumë e ndryshme nga gjuha standarde. Ekzistojnë gjithashtu shumë dialekte të ndryshme arabe. Mund të thuhet se flitet ndryshe në çdo rajon. Folësit e dialekteve të ndryshme shpesh nuk mund ta kuptojnë fare njëri-tjetrin. Për këtë arsye, filmat nga vendet arabe zakonisht duhet të dublohen sipas rajoneve. Vetëm kështu mund të kuptohen në të gjithë territorin gjuhësor arab. Arabishtja klasike standarde pothuajse nuk flitet sot. Ajo gjendet vetëm në formën e shkruar. Librat dhe gazetat përdorin arabishten klasike standarde. Deri më tani, nuk ka një gjuhë arabe të vetme. Prandaj, termat teknikë zakonisht vijnë nga gjuhë të tjera. Anglishtja dhe frëngjishtja janë më dominuese në këtë fushë se çdo gjuhë tjetër. Interesi për arabishten është rritur ndjeshëm vitet e fundit. Gjithnjë e më shumë njerëz duan të mësojnë arabisht. Në çdo universitet dhe në shumë shkolla ofrohen kurse. Sidomos shkrimi i gjuhës arabe, u duket magjepsës shumë njerëzve. Ai shkruhet nga e djathta në të majtë. Shqiptimi dhe gramatika e arabishtes nuk janë aq të thjeshta. Ka shumë tinguj dhe rregulla, të cilat nuk ekzistojnë në gjuhë të tjera. Prandaj gjatë të mësuarit duhet ndjekur një rregull i caktuar. Fillimisht shqiptimi, pastaj gramatika, pastaj shkrimi…