Libri i frazës

sq Ndjenjat   »   af Gevoelens

56 [pesёdhjetёegjashtё]

Ndjenjat

Ndjenjat

56 [ses en vyftig]

Gevoelens

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Afrikanisht Luaj Më shumë
Kam qejf lu- hê lus hê 0
Ne kemi qejf. On- h-- l--. Ons het lus. 0
S’kemi qejf. On- h-- n-- l-- n--. Ons het nie lus nie. 0
Tё kesh frikё om b--- t- w--s om bang te wees 0
Kam frikё. Ek i- b---. Ek is bang. 0
Nuk kam frikё. Ek i- n-- b--- n--. Ek is nie bang nie. 0
Tё kesh kohё. om t-- t- hê om tyd te hê 0
Ai ka kohё. Hy h-- t--. Hy het tyd. 0
Ai s’ka kohё. Hy h-- n-- t-- n--. Hy het nie tyd nie. 0
Tё jesh i mёrzitur om v------- t- w--s om verveeld te wees 0
Ajo ёshtё e mёrzitur. Sy i- v-------. Sy is verveeld. 0
Ajo nuk ёshtё e mёrzitur. Sy i- n-- v------- n--. Sy is nie verveeld nie. 0
Tё kesh uri. om h----- t- w--s om honger te wees 0
A keni uri? Is j---- h-----? Is julle honger? 0
Nuk keni uri? Is j---- n-- h----- n--? Is julle nie honger nie? 0
Kam etje. om d--- t- w--s om dors te wees 0
Ju keni etje. Hu--- i- d---. Hulle is dors. 0
Ju nuk keni etje. Hu--- i- n-- d--- n--. Hulle is nie dors nie. 0

Gjuhët sekrete

Përmes gjuhëve ne dëshirojmë të transmetojmë atë që mendojmë dhe ndiejmë. Të kuptuarit është qëllimi më i rëndësishëm i një gjuhe. Ka raste kur njerëzit nuk duan të kuptohen nga të gjithë. Prandaj krijojnë gjuhë sekrete. Gjuhët sekrete i kanë magjepsur njerëzit për mijëra vjet. Jul Çezari për shembull, kishte gjuhën e tij të fshehtë. Ai dërgonte mesazhe të koduara në të gjitha zonat e perandorisë së tij. Armiqtë e tij nuk mund të lexonin këto mesazhe të koduara. Gjuhët sekrete janë komunikim i mbrojtur. Përmes gjuhëve të fshehta ne dallohemi nga të tjerët. Ne tregojmë se i përkasim një grupi ekskluziv. Përdorimi i gjuhëve sekrete ka arsye të ndryshme. Të dashuruarit kanë shkruar letra të koduara gjatë gjithë kohës. Disa grupe profesionale kanë gjuhën e tyre gjithashtu. Ka gjuhë për magjistarët, hajdutët dhe tregtarët. Kryesisht, gjuhët sekrete përdoren për qëllime politike. Pothuajse në çdo luftë, u zhvilluan gjuhë sekrete. Shërbimet ushtarake dhe sekrete kanë ekspertët e tyre për gjuhë të fshehtë. Shkenca e kodimit është kriptologjia. Kodet moderne bazohen në formula të ndërlikuara matematikore. Ato janë shumë të vështirë për t'u deshifruar. Nuk mund të imagjinojmë jetën tonë pa gjuhë të koduara. Të dhënat e koduara përdoren kudo sot. Karta krediti dhe emaili – gjithçka funksionon me kode. Veçanërisht fëmijëve u duken interesante gjuhët sekrete. Ata pëlqejnë të shkëmbejnë mesazhe sekrete me miqtë e tyre. Gjuhët e fshehta janë madje të dobishme për zhvillimin e fëmijëve... Ato promovojnë kreativitet dhe ndjenjë për gjuhën!