Libri i frazës

sq Nё tren   »   af In die trein

34 [tridhjetёekatёr]

Nё tren

Nё tren

34 [vier en dertig]

In die trein

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Afrikanisht Luaj Më shumë
A ёshtё ky treni pёr Berlin? Is d-- d-- t---- n- B-----? Is dit die trein na Berlyn? 0
Kur niset treni? Wa----- v------ d-- t----? Wanneer vertrek die trein? 0
Kur arrin nё Berlin? Wa----- k-- d-- t---- i- B----- a--? Wanneer kom die trein in Berlyn aan? 0
Mё falni, a mund tё kaloj? Ve------ m-- m-- e- v---- k--? Verskoon my, mag ek verby kom? 0
Mё duket se ky ёshtё vendi im. Ek d--- d-- i- m- s------. Ek dink dit is my sitplek. 0
Mё duket se ju jeni ulur nё vendin tim. Ek d--- d-- u i- m- s------ s--. Ek dink dat u in my sitplek sit. 0
Ku ёshtё vagoni me shtretёr? Wa-- i- d-- s------? Waar is die slaapwa? 0
Vagoni me shtretёr ёshtё nё fund tё trenit. Di- s------ i- a-- d-- e---- v-- d-- t----. Die slaapwa is aan die einde van die trein. 0
Ku ёshtё vagoni restorant? – Nё fillim. En w--- i- d-- e----? – A-- d-- v------- v-- d-- t----. En waar is die eetwa? – Aan die voorkant van die trein. 0
A mund tё fle poshtё? Ma- e- o---- s----? Mag ek onder slaap? 0
A mund tё fle nё mes? Ma- e- i- d-- m----- s----? Mag ek in die middel slaap? 0
A mund tё fle lart? Ma- e- b- s----? Mag ek bo slaap? 0
Kur arrijmё nё kufi? Wa----- k-- o-- b- d-- g---- a--? Wanneer kom ons by die grens aan? 0
Sa zgjat udhёtimi pёr nё Berlin? Ho- l--- d--- d-- r-- n- B-----? Hoe lank duur die rit na Berlyn? 0
A ёshtё treni me vonesё? Is d-- t---- v-------? Is die trein vertraag? 0
A keni ndonjё gjё pёr tё lexuar? He- u i--- o- t- l---? Het u iets om te lees? 0
A mund tё marrёsh ndonjё gjё pёr tё ngrёnё dhe pirё kёtu? Ka- m--- h--- i--- t- e-- e- t- d----- k--? Kan mens hier iets te ete en te drinke kry? 0
A mund tё mё zgjoni nё orёn 7.00? Ka- u m- a-------- s------ w----- m---? Kan u my asseblief seweuur wakker maak? 0

Foshnjat janë lexues të buzëve!

Kur foshnjat mësojnë të flasin, ata vërejnë gojën e prindërve të tyre. Ky është përfundimi i psikologëve të zhvillimit. Kur janë rreth gjashtë muaj, foshnjat fillojnë të lexojnë buzët. Kështu ata mësojnë sesi të formojnë gojën për të nxjerrë tinguj. Kur foshnjat janë një vjeç, ato mund të kuptojnë disa fjalë. Në këtë moshë ato fillojnë t'i shohin njerëzit sërish në sy. Kështu ato marrin shumë informacione të rëndësishme. Duke i parë në sy ato kuptojnë nëse prindërit e tyre janë të lumtur apo të trishtuar. Ato fillojnë të njihen me botën e emocioneve. Bëhet interesante nëse ju flisni në një gjuhë të huaj. Foshnjat fillojnë, përsëri, të përpiqen të lexojnë buzët. Kështu ato mësojnë sesi të formojnë tinguj të huaj gjithashtu. Prandaj, kur flisni me foshnjat, gjithmonë duhet t'i shikoni. Për më tepër, foshnjat kanë nevojë për dialog për të zhvilluar gjuhën. Prindërit shpesh përsërisin atë që thotë foshnja e tyre. Kështu foshnjat marrin feedback -un. Kjo është shumë e rëndësishme për fëmijët e vegjël. Në këtë mënyrë ata dinë nëse i kuptoni. Konfirmimi i motivon foshnjat. Ato vazhdojnë të kënaqen duke mësuar të flasin. Pra, nuk është e mjaftueshme që fëmijët të dëgjojnë të dhëna audio. Studimet kanë vërtetuar se foshnjat janë me të vërtetë në gjendje të lexojnë buzët. Në eksperimente, fëmijëve të vegjël u janë treguan video pa zë. Videot ishin në gjuhën amtare të foshnjave dhe në gjuhë të huaj. Foshnjat i shikonin më gjatë videot në gjuhën e tyre. Ato ishin gjithashtu dukshëm më të vëmendshme. Fjalët e para të bebeve janë të njëjta në të gjithë botën. Mami dhe Babi - kjo është e lehtë për t'u shqiptuar në të gjitha gjuhët!