Libri i frazës

sq Ndajfoljet   »   el Επιρρήματα

100 [njёqind]

Ndajfoljet

Ndajfoljet

100 [εκατό]

100 [ekató]

Επιρρήματα

[Epirrḗmata]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Greqisht Luaj Më shumë
njёherё – kurrё ήδ- – π--- μ---- τ--α ήδη – ποτέ μέχρι τώρα 0
ḗd- – p--- m----- t--aḗdē – poté méchri tṓra
A keni qenё ndonjёherё nё Berlin? Έχ--- ε--------- π--- τ- Β-------; Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Βερολίνο; 0
Éc---- e---------- p--- t- B-------?Échete episkephteí poté to Berolíno?
Jo, asnjёherё. Όχ-- π--- μ---- τ---. Όχι, ποτέ μέχρι τώρα. 0
Óc--- p--- m----- t---.Óchi, poté méchri tṓra.
   
dikush – askush κά----- – κ----- / κ-----ς κάποιος – κανείς / κανένας 0
ká----- – k----- / k-----skápoios – kaneís / kanénas
A njihni ndonjё? Ξέ---- κ------ ε--; Ξέρετε κάποιον εδώ; 0
Xé---- k------ e--?Xérete kápoion edṓ?
Jo, nuk njoh njeri kёtu. Όχ-- δ-- ξ--- κ------ ε--. Όχι, δεν ξέρω κανέναν εδώ. 0
Óc--- d-- x--- k------ e--.Óchi, den xérō kanénan edṓ.
   
akoma – jo mё ακ--- – ό-- π-- / π---ν ακόμα – όχι πια / πλέον 0
ak--- – ó--- p-- / p---nakóma – óchi pia / pléon
A do rrini akoma gjatё kёtu? Θα μ------ π--- α---- ε--; Θα μείνετε πολύ ακόμα εδώ; 0
Th- m------ p--- a---- e--?Tha meínete polý akóma edṓ?
Jo, nuk rri mё gjatё kёtu. Όχ-- δ-- θ- μ---- π--- α---- ε--. Όχι, δεν θα μείνω πολύ ακόμη εδώ. 0
Óc--- d-- t-- m---- p--- a---- e--.Óchi, den tha meínō polý akómē edṓ.
   
akoma mё – jo mё κά-- α---- – τ----- ά--ο κάτι ακόμα – τίποτα άλλο 0
ká-- a---- – t----- á--okáti akóma – típota állo
A dёshironi tё pini akoma? Θα θ----- ν- π----- κ--- α----; Θα θέλατε να πιείτε κάτι ακόμα; 0
Th- t------ n- p----- k--- a----?Tha thélate na pieíte káti akóma?
Jo, s’dua mё. Όχ-- δ- θ- ή---- τ----- ά---. Όχι, δε θα ήθελα τίποτα άλλο. 0
Óc--- d- t-- ḗ----- t----- á---.Óchi, de tha ḗthela típota állo.
   
diçka – akoma asgjё ήδ- κ--- – τ----- α---α ήδη κάτι – τίποτα ακόμα 0
ḗd- k--- – t----- a---aḗdē káti – típota akóma
A keni ngrёnё ndonjё gjё? Έχ--- φ--- ή-- κ---; Έχετε φάει ήδη κάτι; 0
Éc---- p---- ḗ-- k---?Échete pháei ḗdē káti?
Jo, s’kam ngrёnё akoma asgjё. Όχ-- δ-- έ-- φ--- τ----- α----. Όχι, δεν έχω φάει τίποτα ακόμα. 0
Óc--- d-- é--- p---- t----- a----.Óchi, den échō pháei típota akóma.
   
ndonjё akoma – askush mё κά----- α---- – κ----- ά---ς κάποιος ακόμα – κανείς άλλος 0
ká----- a---- – k----- á---skápoios akóma – kaneís állos
A dёshiron dikush tjetёr njё kafe? Θα ή---- κ------ α---- κ---; Θα ήθελε κάποιος ακόμα καφέ; 0
Th- ḗ----- k------ a---- k----?Tha ḗthele kápoios akóma kaphé?
Jo, askush mё. Όχ-- κ----- ά----. Όχι, κανείς άλλος. 0
Óc--- k----- á----.Óchi, kaneís állos.
   

Gjuha arabe

Gjuha arabe është një nga gjuhët më të rëndësishme në të gjithë botën. Më tepër se 300 milion njerëz flasin arabisht. Ata jetojnë në më shumë se 20 vende të ndryshme. Arabishtja i përket familjes gjuhësore afro-aziatike. Gjuha arabe daton disa mijëra vjet më parë. Fillimisht, gjuha u fol në Gadishullin Arabik. Nga atje u përhap më tej. Arabishtja e folur është shumë e ndryshme nga gjuha standarde. Ekzistojnë gjithashtu shumë dialekte të ndryshme arabe. Mund të thuhet se flitet ndryshe në çdo rajon. Folësit e dialekteve të ndryshme shpesh nuk mund ta kuptojnë fare njëri-tjetrin. Për këtë arsye, filmat nga vendet arabe zakonisht duhet të dublohen sipas rajoneve. Vetëm kështu mund të kuptohen në të gjithë territorin gjuhësor arab. Arabishtja klasike standarde pothuajse nuk flitet sot. Ajo gjendet vetëm në formën e shkruar. Librat dhe gazetat përdorin arabishten klasike standarde. Deri më tani, nuk ka një gjuhë arabe të vetme. Prandaj, termat teknikë zakonisht vijnë nga gjuhë të tjera. Anglishtja dhe frëngjishtja janë më dominuese në këtë fushë se çdo gjuhë tjetër. Interesi për arabishten është rritur ndjeshëm vitet e fundit. Gjithnjë e më shumë njerëz duan të mësojnë arabisht. Në çdo universitet dhe në shumë shkolla ofrohen kurse. Sidomos shkrimi i gjuhës arabe, u duket magjepsës shumë njerëzve. Ai shkruhet nga e djathta në të majtë. Shqiptimi dhe gramatika e arabishtes nuk janë aq të thjeshta. Ka shumë tinguj dhe rregulla, të cilat nuk ekzistojnë në gjuhë të tjera. Prandaj gjatë të mësuarit duhet ndjekur një rregull i caktuar. Fillimisht shqiptimi, pastaj gramatika, pastaj shkrimi…