Libri i frazës

sq Fruta dhe perime   »   fr Fruits et aliments

15 [pesёmbёdhjetё]

Fruta dhe perime

Fruta dhe perime

15 [quinze]

Fruits et aliments

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Frëngjisht Luaj Më shumë
Kam njё luleshtrydhe. J’-- u-- f-----. J’ai une fraise. 0
Kam njё kivi dhe njё pjepёr. J’-- u- k--- e- u- m----. J’ai un kiwi et un melon. 0
Kam njё portokall dhe njё qitro. J’-- u-- o----- e- u- p-----------. J’ai une orange et un pamplemousse. 0
   
Kam njё mollё dhe njё mango. J’-- u-- p---- e- u-- m-----. J’ai une pomme et une mangue. 0
Kam njё banane dhe njё ananas. J’-- u-- b----- e- u- a-----. J’ai une banane et un ananas. 0
Po bёj njё sallatё me fruta. Je f--- u-- s----- d- f-----. Je fais une salade de fruits. 0
   
Unё ha njё fetë bukë të thekur. Je m---- u- t----. Je mange un toast. 0
Unё ha njё fetë bukë të thekur me gjalpё. Je m---- u- t---- a--- d- b-----. Je mange un toast avec du beurre. 0
Unё ha njё fetë bukë të thekur me gjalpё dhe marmalatё. Je m---- u- t---- a--- d- b----- e- d- l- c--------. Je mange un toast avec du beurre et de la confiture. 0
   
Unё ha njё sanduiç. Je m---- u- s-------. Je mange un sandwich. 0
Unё ha njё sanduiç me margarinё. Je m---- u- s------- à l- m--------. Je mange un sandwich à la margarine. 0
Unё ha njё sanduiç me margarinё dhe domate. Je m---- u- s------- à l- m-------- e- a-- t------. Je mange un sandwich à la margarine et aux tomates. 0
   
Duam bukё dhe oriz. No-- a---- b----- d- p--- e- d- r--. Nous avons besoin de pain et de riz. 0
Duam peshk dhe biftek. No-- a---- b----- d- p------- e- d- s-----. Nous avons besoin de poissons et de steaks. 0
Duam pica dhe makarona. No-- a---- b----- d- p---- e- d- s--------. Nous avons besoin de pizza et de spaghetti. 0
   
Pёr çfarё kemi nevojё tjetёr? Av-------- b----- d------ c---- ? Avons-nous besoin d’autre chose ? 0
Na duhen karrota dhe domate pёr supёn. No-- a---- b----- d- c------- e- d- t------ p--- l- s----. Nous avons besoin de carottes et de tomates pour la soupe. 0
Ku ka nje supermarket? Où e-- l- s---------- ? Où est le supermarché ? 0
   

Media dhe gjuha

Gjuha jonë ndikohet nga media gjithashtu. Në veçanti, mediat e reja luajnë një rol shumë të rëndësishëm. Përmes SMS-ve, email-it dhe chat-it është zhvilluar një gjuhë e veçantë. Kjo gjuhë mediatike është natyrisht e ndryshme në çdo vend. Sidoqoftë, disa karakteristika mund të gjenden në të gjitha gjuhët e mediave. Mbi të gjitha, shpejtësia është shumë e rëndësishme për ne si përdorues. Megjithëse shkruajmë, duam të krijojmë komunikim direkt. Kjo do të thotë që ne dëshirojmë të shkëmbejmë informacionin sa më shpejt të jetë e mundur. Pra, ne simulojmë një situatë të vërtetë bisede. Kjo i ka dhënë gjuhës sonë një karakter oral. Fjalët ose fjalitë shumë shpesh shkurtohen. Rregullat e gramatikës ose pikësimit kryesisht nuk merren parasysh. Drejtshkrimi ynë është më i lirshëm, dhe parafjalët shpesh mungojnë plotësisht. Ndjenjat shprehen rrallë gojarisht në gjuhën e mediave. Këtu ne preferojmë të përdorim të ashtuquajturat emoticons. Këto janë simbole që kanë për qëllim të tregojnë atë që ne po ndiejmë për momentin. Ekzistojnë gjithashtu kode të veçanta për SMS dhe një zhargon për komunikimin në chat. Gjuha e mediave pra, është një gjuhë shumë e reduktuar. Por, ajo përdoret në një mënyrë të ngjashme nga të gjithë përdoruesit. Studimet tregojnë se arsimimi apo intelekti nuk përbëjnë asnjë ndryshim. Veçanërisht të rinjtë pëlqejnë të përdorin gjuhën e mediave. Kjo është arsyeja pse kritikët besojnë se gjuha jonë është në rrezik. Shkenca e sheh fenomenin në mënyrë më pak pesimiste. Pasi fëmijët mund të dallojnë kur dhe si duhet të shkruajnë. Ekspertët besojnë se madje, gjuha e re e mediave ka avantazhe. Pasi ajo mund të promovojë aftësitë gjuhësore dhe kreativitetin tek fëmijët. Dhe: sot po shkruhet më tepër – jo më letra, por e-maile! Jemi të lumtur për këtë!