Libri i frazës

sq mё duhet – dua   »   he ‫לצרוך – לרצות‬

69 [gjashtёdhjetёenёntё]

mё duhet – dua

mё duhet – dua

‫69 [שישים ותשע]‬

69 [shishim w\'tesha]

‫לצרוך – לרצות‬

[litsrokh – lirtsot]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Hebraisht Luaj Më shumë
Mё duhet njё krevat. ‫א-- צ--- / ה מ---.‬ ‫אני צריך / ה מיטה.‬ 0
an- t------/t------- m----.ani tsarikh/tsrikhah mitah.
Unё dua tё fle. ‫א-- ר--- ל----.‬ ‫אני רוצה לישון.‬ 0
an- r-----/r----- l-----.ani rotseh/rotsah lishon.
A ka njё krevat kёtu? ‫י- כ-- מ---?‬ ‫יש כאן מיטה?‬ 0
ye-- k--- m----?yesh ka'n mitah?
Mё duhet njё llampё. ‫א-- צ--- / ה מ----.‬ ‫אני צריך / ה מנורה.‬ 0
an- t------/t------- m------.ani tsarikh/tsrikhah menorah.
Unё dua tё lexoj. ‫א-- ר--- ל----.‬ ‫אני רוצה לקרוא.‬ 0
an- r-----/r----- l----.ani rotseh/rotsah liqro.
A ka njё llambё kёtu? ‫י- כ-- מ----?‬ ‫יש כאן מנורה?‬ 0
ye-- k--- m------?yesh ka'n menorah?
Mё duhet njё telefon. ‫א-- צ--- / ה ט----.‬ ‫אני צריך / ה טלפון.‬ 0
an- t------/t------- t------.ani tsarikh/tsrikhah telefon.
Dua tё marr nё telefon. ‫א-- ר--- ל----.‬ ‫אני רוצה לטלפן.‬ 0
an- r-----/r----- l-------.ani rotseh/rotsah letalpen.
A ka njё telefon kёtu? ‫י- כ-- ט----?‬ ‫יש כאן טלפון?‬ 0
ye-- k--- t------?yesh ka'n telefon?
Mё duhet njё kamera. ‫א-- צ--- / ה מ----.‬ ‫אני צריך / ה מצלמה.‬ 0
an- t------/t------- m--------.ani tsarikh/tsrikhah matslemah.
Dua tё fotografoj. ‫א-- ר--- ל---.‬ ‫אני רוצה לצלם.‬ 0
an- r-----/r----- l-------.ani rotseh/rotsah letsalem.
A ka kёtu njё kamera? ‫י- כ-- מ----?‬ ‫יש כאן מצלמה?‬ 0
ye-- k--- m--------?yesh ka'n matslemah?
Mё duhet njё kompjuter. ‫א-- צ--- / ה מ---.‬ ‫אני צריך / ה מחשב.‬ 0
an- t------/t------- m------.ani tsarikh/tsrikhah maxshev.
Dua tё dёrgoj njё e-mail. ‫א-- ר--- ל---- א------.‬ ‫אני רוצה לשלוח אי-מייל.‬ 0
an- r-----/r----- l------- i-----.ani rotseh/rotsah lishloax i-meyl.
A ndodhet njё kompjuter kёtu? ‫י- כ-- מ---?‬ ‫יש כאן מחשב?‬ 0
ye-- k--- m------?yesh ka'n maxshev?
Mё duhet njё stilolaps. ‫א-- צ--- / ה ע-.‬ ‫אני צריך / ה עט.‬ 0
an- t------/t------- e-.ani tsarikh/tsrikhah et.
Dua tё shkruaj diçka. ‫א-- ר--- ל---- מ---.‬ ‫אני רוצה לכתוב משהו.‬ 0
an- r-----/r----- l------ m------.ani rotseh/rotsah likhtov mashehu.
A ka kёtu njё copё letёr dhe njё stilolaps? ‫י- כ-- ד- נ--- ו--?‬ ‫יש כאן דף נייר ועט?‬ 0
ye-- k--- d-- n--- w---?yesh ka'n daf niar w'et?

Përkthimi kompjuterik

Për të përkthyer tekste, shpesh duhet të paguani shumë para. Përkthyesit apo interpretuesit profesionistë janë të shtrenjtë. Sidoqoftë, të kuptuarit e gjuhëve të tjera po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme. Informaticienët dhe linguistët kompjuterikë duan ta zgjidhin këtë problem. Që prej një kohe të gjatë ata punojnë për zhvillimin e mjeteve të përkthimit. Aktualisht ka shumë programe të ndryshme. Sidoqoftë, përkthimet kompjuterike zakonisht nuk kanë cilësi të mirë. Për këtë nuk janë fajtorë programuesit! Gjuhët janë struktura shumë komplekse. Kompjuterët, nga ana tjetër, bazohen në parime të thjeshta matematikore. Prandaj, jo gjithmonë mund të përpunojnë gjuhët në mënyrë korrekte. Një program përkthimi duhet të mësojë një gjuhë plotësisht. Për këtë, ekspertët duhet t'ju mësojnë mijëra fjalë dhe rregulla. Kjo është praktikisht e pamundur. Është më e lehtë t'i lemë kompjuterët të llogarisin. Këtë mund ta bëjnë mirë. Një kompjuter mund të llogarisë se cilat kombinime janë më të zakonshme. Mund të njohë, për shembull, se cilat fjalë qëndrojnë pranë njëra tjetrës. Për këtë, duhet t'i jepen tekste në gjuhë të ndryshme. Kështu mëson se çfarë është tipike për gjuhë të caktuara. Kjo metodë statistikore përmirëson përkthimet automatike. Sidoqoftë, kompjuterët nuk mund të zëvendësojnë njerëzit. Asnjë makineri nuk mund të imitojë trurin e njeriut kur vjen puna tek gjuhët. Pra, përkthyesit dhe interpretuesit do të kenë punë për një kohë të gjatë! Në të ardhmen, tekstet e thjeshta sigurisht që mund të përkthehen nga kompjuterët. Këngët, poezitë dhe letërsia, nga ana tjetër, kanë nevojë për një element të gjallë. Ato jetojnë nga ndjenja njerëzore për gjuhën. Dhe kjo është po aq e mirë…