Libri i frazës

sq Ndjenjat   »   uk Почуття

56 [pesёdhjetёegjashtё]

Ndjenjat

Ndjenjat

56 [п’ятдесят шість]

56 [pʺyatdesyat shistʹ]

Почуття

[Pochuttya]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Ukrainisht Luaj Më shumë
Kam qejf Ма-- б-----я Мати бажання 0
Ma-- b-------aMaty bazhannya
Ne kemi qejf. Ми м---- б------. Ми маємо бажання. 0
My m----- b--------.My mayemo bazhannya.
S’kemi qejf. Ми н- м---- б------. Ми не маємо бажання. 0
My n- m----- b--------.My ne mayemo bazhannya.
Tё kesh frikё Бо-----. Боятися. 0
Bo-------.Boyatysya.
Kam frikё. Я б----. Я боюся. 0
YA b------.YA boyusya.
Nuk kam frikё. Я н- б----. Я не боюся. 0
YA n- b------.YA ne boyusya.
Tё kesh kohё. Ма-- ч-с Мати час 0
Ma-- c--sMaty chas
Ai ka kohё. Ві- м-- ч--. Він має час. 0
Vi- m--- c---.Vin maye chas.
Ai s’ka kohё. Ві- н- м-- ч---. Він не має часу. 0
Vi- n- m--- c----.Vin ne maye chasu.
Tё jesh i mёrzitur Ну-------и Нудьгувати 0
Nu-------yNudʹhuvaty
Ajo ёshtё e mёrzitur. Во-- н------. Вона нудьгує. 0
Vo-- n-------.Vona nudʹhuye.
Ajo nuk ёshtё e mёrzitur. Во-- н- н------. Вона не нудьгує. 0
Vo-- n- n-------.Vona ne nudʹhuye.
Tё kesh uri. Бу-- г------м Бути голодним 0
Bu-- h------mButy holodnym
A keni uri? Ви г------? Ви голодні? 0
Vy h------?Vy holodni?
Nuk keni uri? Ви н- г------? Ви не голодні? 0
Vy n- h------?Vy ne holodni?
Kam etje. Ма-- с----у Мати спрагу 0
Ma-- s----uMaty sprahu
Ju keni etje. Во-- м---- с-----. Вони мають спрагу. 0
Vo-- m----- s-----.Vony mayutʹ sprahu.
Ju nuk keni etje. Во-- н- м---- с-----. Вони не мають спраги. 0
Vo-- n- m----- s-----.Vony ne mayutʹ sprahy.

Gjuhët sekrete

Përmes gjuhëve ne dëshirojmë të transmetojmë atë që mendojmë dhe ndiejmë. Të kuptuarit është qëllimi më i rëndësishëm i një gjuhe. Ka raste kur njerëzit nuk duan të kuptohen nga të gjithë. Prandaj krijojnë gjuhë sekrete. Gjuhët sekrete i kanë magjepsur njerëzit për mijëra vjet. Jul Çezari për shembull, kishte gjuhën e tij të fshehtë. Ai dërgonte mesazhe të koduara në të gjitha zonat e perandorisë së tij. Armiqtë e tij nuk mund të lexonin këto mesazhe të koduara. Gjuhët sekrete janë komunikim i mbrojtur. Përmes gjuhëve të fshehta ne dallohemi nga të tjerët. Ne tregojmë se i përkasim një grupi ekskluziv. Përdorimi i gjuhëve sekrete ka arsye të ndryshme. Të dashuruarit kanë shkruar letra të koduara gjatë gjithë kohës. Disa grupe profesionale kanë gjuhën e tyre gjithashtu. Ka gjuhë për magjistarët, hajdutët dhe tregtarët. Kryesisht, gjuhët sekrete përdoren për qëllime politike. Pothuajse në çdo luftë, u zhvilluan gjuhë sekrete. Shërbimet ushtarake dhe sekrete kanë ekspertët e tyre për gjuhë të fshehtë. Shkenca e kodimit është kriptologjia. Kodet moderne bazohen në formula të ndërlikuara matematikore. Ato janë shumë të vështirë për t'u deshifruar. Nuk mund të imagjinojmë jetën tonë pa gjuhë të koduara. Të dhënat e koduara përdoren kudo sot. Karta krediti dhe emaili – gjithçka funksionon me kode. Veçanërisht fëmijëve u duken interesante gjuhët sekrete. Ata pëlqejnë të shkëmbejnë mesazhe sekrete me miqtë e tyre. Gjuhët e fshehta janë madje të dobishme për zhvillimin e fëmijëve... Ato promovojnë kreativitet dhe ndjenjë për gjuhën!