Libri i frazës

sq Ndjenjat   »   be Пачуцці

56 [pesёdhjetёegjashtё]

Ndjenjat

Ndjenjat

56 [пяцьдзесят шэсць]

56 [pyats’dzesyat shests’]

Пачуцці

[Pachutstsі]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Bjellorusisht Luaj Më shumë
Kam qejf ме-- ж-----е мець жаданне 0
me--- z------emets’ zhadanne
Ne kemi qejf. У н-- ё--- ж------. У нас ёсць жаданне. 0
U n-- y----- z-------.U nas yosts’ zhadanne.
S’kemi qejf. У н-- н--- ж------. У нас няма жадання. 0
U n-- n---- z--------.U nas nyama zhadannya.
Tё kesh frikё ба---а баяцца 0
ba------abayatstsa
Kam frikё. Я б----. Я баюся. 0
Ya b------.Ya bayusya.
Nuk kam frikё. Я н- б----. Я не баюся. 0
Ya n- b------.Ya ne bayusya.
Tё kesh kohё. ме-- ч-с мець час 0
me--- c--smets’ chas
Ai ka kohё. Ён м-- ч--. Ён мае час. 0
En m-- c---.En mae chas.
Ai s’ka kohё. Ён н- м-- ч---. Ён не мае часу. 0
En n- m-- c----.En ne mae chasu.
Tё jesh i mёrzitur су-----ь сумаваць 0
su------’sumavats’
Ajo ёshtё e mёrzitur. Ян- с----. Яна сумуе. 0
Ya-- s----.Yana sumue.
Ajo nuk ёshtё e mёrzitur. Ян- н- с----. Яна не сумуе. 0
Ya-- n- s----.Yana ne sumue.
Tё kesh uri. бы-- г------м быць галодным 0
by--- g------mbyts’ galodnym
A keni uri? Вы г-------? Вы галодныя? 0
Vy g--------?Vy galodnyya?
Nuk keni uri? Вы н- г-------? Вы не галодныя? 0
Vy n- g--------?Vy ne galodnyya?
Kam etje. ха---- п--ь хацець піць 0
kh------- p---’khatsets’ pіts’
Ju keni etje. Ян- х----- п---. Яны хочуць піць. 0
Ya-- k-------- p----.Yany khochuts’ pіts’.
Ju nuk keni etje. Ян- н- х----- п---. Яны не хочуць піць. 0
Ya-- n- k-------- p----.Yany ne khochuts’ pіts’.

Gjuhët sekrete

Përmes gjuhëve ne dëshirojmë të transmetojmë atë që mendojmë dhe ndiejmë. Të kuptuarit është qëllimi më i rëndësishëm i një gjuhe. Ka raste kur njerëzit nuk duan të kuptohen nga të gjithë. Prandaj krijojnë gjuhë sekrete. Gjuhët sekrete i kanë magjepsur njerëzit për mijëra vjet. Jul Çezari për shembull, kishte gjuhën e tij të fshehtë. Ai dërgonte mesazhe të koduara në të gjitha zonat e perandorisë së tij. Armiqtë e tij nuk mund të lexonin këto mesazhe të koduara. Gjuhët sekrete janë komunikim i mbrojtur. Përmes gjuhëve të fshehta ne dallohemi nga të tjerët. Ne tregojmë se i përkasim një grupi ekskluziv. Përdorimi i gjuhëve sekrete ka arsye të ndryshme. Të dashuruarit kanë shkruar letra të koduara gjatë gjithë kohës. Disa grupe profesionale kanë gjuhën e tyre gjithashtu. Ka gjuhë për magjistarët, hajdutët dhe tregtarët. Kryesisht, gjuhët sekrete përdoren për qëllime politike. Pothuajse në çdo luftë, u zhvilluan gjuhë sekrete. Shërbimet ushtarake dhe sekrete kanë ekspertët e tyre për gjuhë të fshehtë. Shkenca e kodimit është kriptologjia. Kodet moderne bazohen në formula të ndërlikuara matematikore. Ato janë shumë të vështirë për t'u deshifruar. Nuk mund të imagjinojmë jetën tonë pa gjuhë të koduara. Të dhënat e koduara përdoren kudo sot. Karta krediti dhe emaili – gjithçka funksionon me kode. Veçanërisht fëmijëve u duken interesante gjuhët sekrete. Ata pëlqejnë të shkëmbejnë mesazhe sekrete me miqtë e tyre. Gjuhët e fshehta janë madje të dobishme për zhvillimin e fëmijëve... Ato promovojnë kreativitet dhe ndjenjë për gjuhën!