Libri i frazës

sq Ndjenjat   »   el Συναισθήματα

56 [pesёdhjetёegjashtё]

Ndjenjat

Ndjenjat

56 [πενήντα έξι]

56 [penḗnta éxi]

Συναισθήματα

[Synaisthḗmata]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Greqisht Luaj Më shumë
Kam qejf Έχ- ό----. Έχω όρεξη. 0
Éc-- ó----.Échō órexē.
Ne kemi qejf. Έχ---- ό----. Έχουμε όρεξη. 0
Éc----- ó----.Échoume órexē.
S’kemi qejf. Δε- έ----- ό----. Δεν έχουμε όρεξη. 0
De- é------ ó----.Den échoume órexē.
   
Tё kesh frikё Φο----ι Φοβάμαι 0
Ph-----iPhobámai
Kam frikё. Φο-----. Φοβάμαι. 0
Ph------.Phobámai.
Nuk kam frikё. Δε- φ------. Δεν φοβάμαι. 0
De- p-------.Den phobámai.
   
Tё kesh kohё. Έχ- χ---ο Έχω χρόνο 0
Éc-- c----oÉchō chróno
Ai ka kohё. (Α----) Έ--- χ----. (Αυτός) Έχει χρόνο. 0
(A----) É---- c-----.(Autós) Échei chróno.
Ai s’ka kohё. (Α----) Δ-- έ--- χ----. (Αυτός) Δεν έχει χρόνο. 0
(A----) D-- é---- c-----.(Autós) Den échei chróno.
   
Tё jesh i mёrzitur Βα-----ι Βαριέμαι 0
Ba-----iBariémai
Ajo ёshtё e mёrzitur. (Α---) Β-------. (Αυτή) Βαριέται. 0
(A---) B-------.(Autḗ) Bariétai.
Ajo nuk ёshtё e mёrzitur. (Α---) Δ- β-------. (Αυτή) Δε βαριέται. 0
(A---) D- b-------.(Autḗ) De bariétai.
   
Tё kesh uri. Πε---ω Πεινάω 0
Pe---ōPeináō
A keni uri? Πε-----; Πεινάτε; 0
Pe-----?Peináte?
Nuk keni uri? Δε- π------; Δεν πεινάτε; 0
De- p------?Den peináte?
   
Kam etje. Δι--ω Διψάω 0
Di---ōDipsáō
Ju keni etje. Δι----. Διψάνε. 0
Di-----.Dipsáne.
Ju nuk keni etje. Δε- δ-----. Δεν διψάνε. 0
De- d------.Den dipsáne.
   

Gjuhët sekrete

Përmes gjuhëve ne dëshirojmë të transmetojmë atë që mendojmë dhe ndiejmë. Të kuptuarit është qëllimi më i rëndësishëm i një gjuhe. Ka raste kur njerëzit nuk duan të kuptohen nga të gjithë. Prandaj krijojnë gjuhë sekrete. Gjuhët sekrete i kanë magjepsur njerëzit për mijëra vjet. Jul Çezari për shembull, kishte gjuhën e tij të fshehtë. Ai dërgonte mesazhe të koduara në të gjitha zonat e perandorisë së tij. Armiqtë e tij nuk mund të lexonin këto mesazhe të koduara. Gjuhët sekrete janë komunikim i mbrojtur. Përmes gjuhëve të fshehta ne dallohemi nga të tjerët. Ne tregojmë se i përkasim një grupi ekskluziv. Përdorimi i gjuhëve sekrete ka arsye të ndryshme. Të dashuruarit kanë shkruar letra të koduara gjatë gjithë kohës. Disa grupe profesionale kanë gjuhën e tyre gjithashtu. Ka gjuhë për magjistarët, hajdutët dhe tregtarët. Kryesisht, gjuhët sekrete përdoren për qëllime politike. Pothuajse në çdo luftë, u zhvilluan gjuhë sekrete. Shërbimet ushtarake dhe sekrete kanë ekspertët e tyre për gjuhë të fshehtë. Shkenca e kodimit është kriptologjia. Kodet moderne bazohen në formula të ndërlikuara matematikore. Ato janë shumë të vështirë për t'u deshifruar. Nuk mund të imagjinojmë jetën tonë pa gjuhë të koduara. Të dhënat e koduara përdoren kudo sot. Karta krediti dhe emaili – gjithçka funksionon me kode. Veçanërisht fëmijëve u duken interesante gjuhët sekrete. Ata pëlqejnë të shkëmbejnë mesazhe sekrete me miqtë e tyre. Gjuhët e fshehta janë madje të dobishme për zhvillimin e fëmijëve... Ato promovojnë kreativitet dhe ndjenjë për gjuhën!