Libri i frazës

sq Pёremrat pronor 1   »   el Κτητικές αντωνυμίες 1

66 [gjashtёdhjetёegjashtё]

Pёremrat pronor 1

Pёremrat pronor 1

66 [εξήντα έξι]

66 [exḗnta éxi]

Κτητικές αντωνυμίες 1

[Ktētikés antōnymíes 1]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Greqisht Luaj Më shumë
unё – i imi εγ- – δ--- μ-υ εγώ – δικό μου 0
eg- – d--- m-uegṓ – dikó mou
Nuk po e gjej çelsin tim. Δε- β----- τ- κ----- μ--. Δεν βρίσκω το κλειδί μου. 0
De- b----- t- k----- m--.Den brískō to kleidí mou.
Nuk po e gjej biletёn time. Δε- β----- τ- ε-------- μ--. Δεν βρίσκω το εισιτήριό μου. 0
De- b----- t- e-------- m--.Den brískō to eisitḗrió mou.
   
ti – i yti εσ- – δ--- σ-υ εσύ – δικό σου 0
es- – d--- s-uesý – dikó sou
A ke gjetur çelsin tёnd? Βρ---- τ- κ----- σ--; Βρήκες το κλειδί σου; 0
Br---- t- k----- s--?Brḗkes to kleidí sou?
A ke gjetur biletёn tёnde? Βρ---- τ- ε-------- σ--; Βρήκες το εισιτήριό σου; 0
Br---- t- e-------- s--?Brḗkes to eisitḗrió sou?
   
ai – i tij αυ--- – δ--- τ-υ αυτός – δικό του 0
au--- – d--- t-uautós – dikó tou
A e di, ku ёshtё çelёsi i tij? Ξέ---- π-- ε---- τ- κ----- τ--; Ξέρεις πού είναι το κλειδί του; 0
Xé---- p-- e---- t- k----- t--?Xéreis poú eínai to kleidí tou?
A e di, ku ёshtё bileta e tij? Ξέ---- π-- ε---- τ- ε-------- τ--; Ξέρεις πού είναι το εισιτήριό του; 0
Xé---- p-- e---- t- e-------- t--?Xéreis poú eínai to eisitḗrió tou?
   
ajo – i saj αυ-- – δ--- τ-ς αυτή – δικό της 0
au-- – d--- t-sautḗ – dikó tēs
Lekёt e saj kanё humbur. Έχ--- τ- λ---- τ--. Έχασε τα λεφτά της. 0
Éc---- t- l----- t--.Échase ta lephtá tēs.
Edhe karta e saj e kreditit ka humbur. Έχ--- κ-- τ-- π-------- τ-- κ----. Έχασε και την πιστωτική της κάρτα. 0
Éc---- k-- t-- p-------- t-- k----.Échase kai tēn pistōtikḗ tēs kárta.
   
ne – i yni εμ--- – δ--- μ-ς εμείς – δικό μας 0
em--- – d--- m-semeís – dikó mas
Gjyshi ynё ёshtё sёmurё. Ο π------ μ-- ε---- ά-------. Ο παππούς μας είναι άρρωστος. 0
O p------ m-- e---- á-------.O pappoús mas eínai árrōstos.
Gjyshja jonё ёshtё mirё. Η γ----- μ-- ε---- υ----. Η γιαγιά μας είναι υγιής. 0
Ē g----- m-- e---- y----.Ē giagiá mas eínai ygiḗs.
   
ju – i juaji εσ--- – δ--- σ-ς εσείς – δικό σας 0
es--- – d--- s-seseís – dikó sas
Fёmijё, ku ёshtё babi juaj? Πα----- π-- ε---- ο μ------ σ--; Παιδιά, πού είναι ο μπαμπάς σας; 0
Pa----- p-- e---- o m------ s--?Paidiá, poú eínai o mpampás sas?
Fёmijё, ku ёshtё mami juaj? Πα----- π-- ε---- η μ--- σ--; Παιδιά, πού είναι η μαμά σας; 0
Pa----- p-- e---- ē m--- s--?Paidiá, poú eínai ē mamá sas?
   

Gjuha kreative

Kreativiteti është një cilësi e rëndësishme sot. Të gjithë duan të jenë krijues. Pasi njerëzit krijues konsiderohen inteligjentë. Edhe gjuha jonë duhet të jetë krijuese. Në të kaluarën njerëzit përpiqeshin të flisnin në mënyrë sa më korrekte. Sot duhet të flasin në mënyrë sa më kreative. Reklamimi dhe media e re janë një shembull për këtë. Ato na tregojnë sesi mund të luhet me gjuhën. Gjatë 50 viteve të fundit, rëndësia e kreativitetit është rritur ndjeshëm. Madje edhe disa kërkime e kanë pasur në fokus këtë fenomen. Psikologë, pedagogë dhe filozofë ekzaminuan procesin kreativ. Kreativiteti u përcaktua si aftësia për të krijuar diçka të re. Një folës kreativ prodhon forma të reja gjuhësore. Këto mund të jenë fjalë ose struktura gramatikore. Duke studiuar gjuhën kreative, studiuesit njohin sesi ndryshon gjuha. Por, jo të gjithë njerëzit i kuptojnë elementet e reja gjuhësore. Për të kuptuar gjuhën kreative keni nevojë për njohuri. Duhet të dini sesi funksionon gjuha. Madje duhet të njihni botën në të cilën jeton folësi. Vetëm kështu mund të kuptoni se çfarë kërkon të thotë. Një shembull është gjuha e adoleshentëve. Fëmijët dhe të rinjtë vazhdojnë të shpikin terma të reja. Shpesh, të rriturit nuk i kuptojnë këto fjalë. Janë botuar fjalorë që shpjegojnë zhargonin e të rinjve. Zakonisht ata vjetërsohen pas një brezi! Sidoqoftë, gjuha kreative mund të mësohet. Trajnuesit ofrojnë kurse të ndryshme për këtë. Rregulli më i rëndësishëm është gjithmonë: aktivizoni zërin tuaj të brendshëm!