Libri i frazës

Ngjyrat   »   Χρώματα

14 [katёrmbёdhjetё]

Ngjyrat

Ngjyrat

14 [δεκατέσσερα]

14 [dekatéssera]

+

Χρώματα

[Chrṓmata]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Greqisht Luaj Më shumë
Bora ёshtё e bardhё. Το χ---- ε---- λ----. Το χιόνι είναι λευκό. 0
To c----- e---- l----. To chióni eínai leukó.
+
Dielli ёshtё i verdhё. Ο ή---- ε---- κ-------. Ο ήλιος είναι κίτρινος. 0
O ḗ---- e---- k-------. O ḗlios eínai kítrinos.
+
Portokalli ёshtё portokalli. Το π-------- ε---- π--------. Το πορτοκάλι είναι πορτοκαλί. 0
To p-------- e---- p--------. To portokáli eínai portokalí.
+
     
Qershia ёshtё e kuqe. Το κ----- ε---- κ------. Το κεράσι είναι κόκκινο. 0
To k----- e---- k------. To kerási eínai kókkino.
+
Qielli ёshtё blu. Ο ο------ ε---- μ---. Ο ουρανός είναι μπλε. 0
O o------ e---- m---. O ouranós eínai mple.
+
Bari ёshtë i gjelbërt. Το γ------ ε---- π------. Το γρασίδι είναι πράσινο. 0
To g------ e---- p------. To grasídi eínai prásino.
+
     
Toka ёshtё kafe. Το χ--- ε---- κ---. Το χώμα είναι καφέ. 0
To c---- e---- k----. To chṓma eínai kaphé.
+
Reja ёshtё gri. Το σ------ ε---- γ---. Το σύννεφο είναι γκρι. 0
To s------- e---- n---. To sýnnepho eínai nkri.
+
Rrotat janё tё zeza. Τα λ------ ε---- μ----. Τα λάστιχα είναι μαύρα. 0
Ta l------- e---- m----. Ta lásticha eínai maúra.
+
     
Çfarё ngjyre ёshtё bora? E bardhё. Τι χ---- έ--- τ- χ----- Λ----. Τι χρώμα έχει το χιόνι; Λευκό. 0
Ti c----- é---- t- c-----? L----. Ti chrṓma échei to chióni? Leukó.
+
Çfarё ngjyre ёshtё dielli? I verdhё. Τι χ---- έ--- ο ή----- Κ------. Τι χρώμα έχει ο ήλιος; Κίτρινο. 0
Ti c----- é---- o ḗ----? K------. Ti chrṓma échei o ḗlios? Kítrino.
+
Çfarё ngjyre ёshtё portokalli? Portokalli. Τι χ---- έ--- τ- π--------- Π--------. Τι χρώμα έχει το πορτοκάλι; Πορτοκαλί. 0
Ti c----- é---- t- p--------? P--------. Ti chrṓma échei to portokáli? Portokalí.
+
     
Çfarё ngjyre ёshtё qershia? E kuqe. Τι χ---- έ--- τ- κ------ Κ------. Τι χρώμα έχει το κεράσι; Κόκκινο. 0
Ti c----- é---- t- k-----? K------. Ti chrṓma échei to kerási? Kókkino.
+
Çfarё ngjyre ёshtё qielli? Blu. Τι χ---- έ--- ο ο------- Μ---. Τι χρώμα έχει ο ουρανός; Μπλε. 0
Ti c----- é---- o o------? M---. Ti chrṓma échei o ouranós? Mple.
+
Çfarё ngjyre ёshtё bari? I gjelbërt. Τι χ---- έ--- τ- γ------- Π------. Τι χρώμα έχει το γρασίδι; Πράσινο. 0
Ti c----- é---- t- g------? P------. Ti chrṓma échei to grasídi? Prásino.
+
     
Çfarё ngjyre ёshtё toka? Kafe. Τι χ---- έ--- τ- χ---- Κ---. Τι χρώμα έχει το χώμα; Καφέ. 0
Ti c----- é---- t- c----? K----. Ti chrṓma échei to chṓma? Kaphé.
+
Çfarё ngjyre ёshtё reja? Gri. Τι χ---- έ--- τ- σ------- Γ---. Τι χρώμα έχει το σύννεφο; Γκρι. 0
Ti c----- é---- t- s-------? N---. Ti chrṓma échei to sýnnepho? Nkri.
+
Çfarё ngjyre janё rrotat? Tё zeza. Τι χ---- έ---- τ- λ------- Μ----. Τι χρώμα έχουν τα λάστιχα; Μαύρο. 0
Ti c----- é----- t- l-------? M----. Ti chrṓma échoun ta lásticha? Maúro.
+
     

Gratë flasin ndryshe nga burrat

Të gjithë e dimë se gratë dhe burrat janë të ndryshëm. Por, a e dinit se ata gjithashtu flasin ndryshe? Studime të shumta e kanë treguar këtë. Gratë përdorin modele të ndryshme gjuhësore nga burrat. Ato shpesh shprehen në një mënyrë më indirekte dhe më të rezervuar. Burrat, nga ana tjetër, kryesisht përdorin një gjuhë të drejtpërdrejtë dhe të qartë. Por, temat për të cilat ata flasin janë gjithashtu të ndryshme. Burrat flasin më tepër për lajmet, ekonominë ose sportet. Gratë preferojnë çështjet sociale siç janë familja ose shëndeti. Burrat pëlqejnë të flasin për fakte. Gratë preferojnë të flasin për njerëzit. Është e habitshme që gratë përpiqen të flasin një gjuhë “të dobët”. Kjo do të thotë se ato shprehen me më shumë kujdes dhe edukatë. Gratë bëjnë edhe më shumë pyetje. Në këtë mënyrë ato ndoshta kërkojnë të krijojnë harmoni dhe të shmangin konfliktin. Për më tepër, gratë kanë një fjalor shumë më të gjerë për ndjenjat. Biseda është shpesh një lloj kompeticioni për burrat. Gjuha e tyre është dukshëm më provokuese dhe agresive. Dhe burrat flasin shumë më pak fjalë në ditë sesa gratë. Disa studiues pohojnë se kjo është për shkak të strukturës së trurit. Pasi truri i grave është i ndryshëm nga i burrave. Kjo do të thotë se edhe qendrat e tyre gjuhësore janë të strukturuara ndryshe. Por, ndoshta ka faktorë të tjerë që ndikojnë në gjuhën tonë. Shkenca nuk ka hulumtuar për një kohë të gjatë në këtë fushë. Sidoqoftë, gratë dhe burrat nuk flasin gjuhë krejtësisht të ndryshme. Keqkuptimet nuk duhet të ndodhin. Ka shumë strategji për një komunikim të suksesshëm. Më e thjeshta është: dëgjoni më mirë!