Libri i frazës

sq Pyes pёr rrugёn   »   he ‫חיפוש הדרך‬

40 [dyzet]

Pyes pёr rrugёn

Pyes pёr rrugёn

‫40 [ארבעים]‬

40 [arba\'im]

‫חיפוש הדרך‬

[xipuss haderekh]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Hebraisht Luaj Më shumë
Mё falni! ‫ס-----‬ ‫סליחה!‬ 0
sl----!slixah!
A mund tё mё ndihmoni? ‫ת--- / י ל---- ל-?‬ ‫תוכל / י לעזור לי?‬ 0
tu----/t----- l------ l-?tukhal/tukhli la'azor li?
Ku ndodhet ndonjё restorant i mirё kёtu? ‫ה--- י- מ---- ט---?‬ ‫היכן יש מסעדה טובה?‬ 0
he----- y--- m------- t----?heykhan yesh mis'adah tovah?
Ecni majtas, nё qoshe. ‫ל- / י ש---- מ--- ל----.‬ ‫לך / י שמאלה מעבר לפינה.‬ 0
le--/y s------- m------ l------.lekh/y ssmo'lah me'ever lapinah.
Ecni pastaj pak drejt. ‫ת---- / כ- א- ע-- ק-- י--.‬ ‫תמשיך / כי אז עוד קצת ישר.‬ 0
ta------/t-------- a- o- q---- y-----.tamshikh/tamshikhi az od qtsat yeshar.
Ecni pastaj 100 metra djathtas. ‫ו--- ע-- מ-- מ-- י----.‬ ‫ומשם עוד מאה מטר ימינה.‬ 0
um----- o- m---- m---- y------.umisham od me'ah meter yeminah.
Mund tё merrni dhe autobusin. ‫ת--- / י ג- ל---- ב-------.‬ ‫תוכל / י גם לנסוע באוטובוס.‬ 0
tu----/t----- g-- l------ b-------.tukhal/tukhli gam linso'a b'otobus.
Mund tё merrni dhe tramvajin. ‫ת--- / י ג- ל---- ב---- ה------.‬ ‫תוכל / י גם לנסוע ברכבת החשמלית.‬ 0
tu----/t----- g-- l------ b-------- h----------.tukhal/tukhli gam linso'a barakevet haxashmalit.
Mund tё udhёtoni dhe mbrapa meje. ‫ת--- / י פ--- ל---- א---.‬ ‫תוכל / י פשוט לעקוב אחרי.‬ 0
tu----/t----- p----- l------ a-----.tukhal/tukhli pashut la'aqov axaray.
Si mund tё shkoj nё stadium? ‫כ--- נ--- ל---- ל------- ה------?‬ ‫כיצד ניתן להגיע לאצטדיון הכדורגל?‬ 0
ke----- n---- l------- l---------- h----------?keytsad nitan l'hagi'a l'itstadion hakaduregel?
Kaloni urёn! ‫ת--- / צ- א- ה---.‬ ‫תחצה / צי את הגשר.‬ 0
ta-----/t----- e- h-------.taxtseh/taxtsi et hagesher.
Kaloni tunelin! ‫ס- / י ד-- ה-----.‬ ‫סע / י דרך המנהרה.‬ 0
sa/s-- d----- h---------.sa/s'i derekh haminharah.
Udhёtoni deri te semafori i tretё. ‫ס- / י ע- ל----- ה-----.‬ ‫סע / י עד לרמזור השלישי.‬ 0
sa/s-- a- l------- h--------.sa/s'i ad laramzor hashlishi.
Kthehuni pastaj nё rrugёn e parё djathtas. ‫פ-- / פ-- א- ב---- ה----- י----.‬ ‫פנה / פני אז ברחוב הראשון ימינה.‬ 0
pn--/p-- a- b------ h-------- y------.pneh/pni az barexov hari'shon y'minah.
Udhёtoni pastaj drejt deri te kryqёzimi tjetёr. ‫ס- / י א-- כ- י-- מ--- ל---- ה--.‬ ‫סע / י אחר כך ישר מעבר לצומת הבא.‬ 0
sa/s-- a--- k--- y----- m------ l------- h---.sa/s'i axar kakh yeshar me'ever latsomet haba.
Mё falni, si mund tё shkoj nё aeroport? ‫ס----- כ--- נ--- ל---- ל--- ה-----?‬ ‫סליחה, כיצד ניתן להגיע לשדה התעופה?‬ 0
sl----- k------ n---- l------ l------ h--------?slixah, keytsad nitan l'hagia lissdeh hate'ufah?
Mё mirё merrni metronё. ‫ה-- ט-- ל---- ב---- ה-----.‬ ‫הכי טוב לנסוע ברכבת התחתית.‬ 0
ha--- t-- l------ b-------- h-------.hakhi tov linso'a barakevet hataxtit.
Udhёtoni deri te stacioni i fundit. ‫ס- / י פ--- ע- ל---- ה------.‬ ‫סע / י פשוט עד לתחנה האחרונה.‬ 0
sa/s-- p----- a- l-------- h----------.sa/s'i pashut ad lataxanah ha'axaronah.

Gjuha e kafshëve

Ne përdorim gjuhën tonë për t'u shprehur. Kafshët po ashtu kanë gjuhën e tyre. Ato e përdorin saktësisht siç bëjmë ne. Kjo do të thotë se kafshët flasin me njëra tjetrën për të shkëmbyer informacione. Në parim, çdo specie shtazore ka një gjuhë të caktuar. Edhe termitët flasin me njëri tjetrin. Kur janë në rrezik, ata godasin trupat e tyre në tokë. Kështu paralajmërojnë të tjerët. Speciet e tjera të kafshëve fishkëllejnë kur afrohen armiqtë. Bletët flasin duke vallëzuar. Përmes vallëzimit i tregojnë bletëve të tjera ku ka për të ngrënë. Balenat bëjnë zhurma që mund të dëgjohen 5000 kilometra larg. Ato komunikojnë me njëra tjetrën përmes këngëve të veçanta. Elefantët gjithashtu japin sinjale akustike të ndryshme. Megjithëse njerëzit nuk mund t'i dëgjojnë. Shumica e gjuhëve të kafshëve janë shumë të ndërlikuara. Ato përbëhen nga kombinim i karaktereve të ndryshme. Përdoren sinjale akustike, kimike dhe optike. Përveç kësaj, kafshët përdorin gjeste të ndryshme. Deri më tani njeriu ka mësuar gjuhët e kafshëve shtëpiake. Ai e di kur qentë janë të lumtur. Mund të dallojë kur macet duan të rrinë vetëm. Sidoqoftë, qentë dhe macet flasin gjuhë shumë të ndryshme. Shumë nga sinjalet e tyre janë ekzaktësisht të kundërta. Për një kohë të gjatë mendohej se këto dy kafshë nuk e pëlqenin njëra tjetrën. Ato thjesht nuk kuptohen. Kjo çon në probleme mes qenve dhe maceve. Pra, edhe kafshët zihen për shkak të keqkuptimeve…