Libri i frazës

sq Ngjyrat   »   he ‫צבעים‬

14 [katёrmbёdhjetё]

Ngjyrat

Ngjyrat

‫14 [ארבע עשרה]‬

14 [arba essreh]

‫צבעים‬

[tsva'im]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Hebraisht Luaj Më shumë
Bora ёshtё e bardhё. ‫ה--- ל--.‬ ‫השלג לבן.‬ 0
ha------ l----.hasheleg lavan.
Dielli ёshtё i verdhё. ‫ה--- צ----.‬ ‫השמש צהובה.‬ 0
ha------- t-------.hashemesh ts'hubah.
Portokalli ёshtё portokalli. ‫ה---- כ---.‬ ‫התפוז כתום.‬ 0
ha----- k----.hatapuz katom.
   
Qershia ёshtё e kuqe. ‫ה------ א---.‬ ‫הדובדבן אדום.‬ 0
ha-------- a---.haduvdevan adom.
Qielli ёshtё blu. ‫ה---- כ-----.‬ ‫השמים כחולים.‬ 0
ha------- k-----.hashamaim kxulim.
Bari ёshtë i gjelbërt. ‫ה--- י---.‬ ‫הדשא ירוק.‬ 0
ha----- y----.hadeshe yaroq.
   
Toka ёshtё kafe. ‫ה---- ח---.‬ ‫האדמה חומה.‬ 0
ha------- x----.ha'adamah xumah.
Reja ёshtё gri. ‫ה--- א---.‬ ‫הענן אפור.‬ 0
h'---- a---.h'anan afor.
Rrotat janё tё zeza. ‫ה------ ש-----.‬ ‫הצמיגים שחורים.‬ 0
ha------- s------.hatsmigim shxorim.
   
Çfarё ngjyre ёshtё bora? E bardhё. ‫ב---- צ-- ה---? ל--.‬ ‫באיזה צבע השלג? לבן.‬ 0
be------ t---- h-------? l----.be'eyzeh tseva hasheleg? lavan.
Çfarё ngjyre ёshtё dielli? I verdhё. ‫ב---- צ-- ה---? צ---.‬ ‫באיזה צבע השמש? צהוב.‬ 0
be------ t---- h--------? t-----.be'eyzeh tseva hashemesh? tsahov.
Çfarё ngjyre ёshtё portokalli? Portokalli. ‫ב---- צ-- ה----? כ---.‬ ‫באיזה צבע התפוז? כתום.‬ 0
be------ t---- h------? k----.be'eyzeh tseva hatapuz? katom.
   
Çfarё ngjyre ёshtё qershia? E kuqe. ‫ב---- צ-- ה------? א---.‬ ‫באיזה צבע הדובדבן? אדום.‬ 0
be------ t---- h---------? a---.be'eyzeh tseva haduvdevan? adom.
Çfarё ngjyre ёshtё qielli? Blu. ‫ב---- צ-- ה----? כ---.‬ ‫באיזה צבע השמים? כחול.‬ 0
be------ t---- h--------? k----.be'eyzeh tseva hashamaim? kaxol.
Çfarё ngjyre ёshtё bari? I gjelbërt. ‫ב---- צ-- ה---? י---.‬ ‫באיזה צבע הדשא? ירוק.‬ 0
be------ t---- h------? y----.be'eyzeh tseva hadeshe? yaroq.
   
Çfarё ngjyre ёshtё toka? Kafe. ‫ב---- צ-- ה----? ח--.‬ ‫באיזה צבע האדמה? חום.‬ 0
be------ t---- h--------? x--.be'eyzeh tseva ha'adamah? xum.
Çfarё ngjyre ёshtё reja? Gri. ‫ב---- צ-- ה---? א---.‬ ‫באיזה צבע הענן? אפור.‬ 0
be------ t---- h-----? a---.be'eyzeh tseva h'anan? afor.
Çfarё ngjyre janё rrotat? Tё zeza. ‫ב---- צ-- ה------? ש---.‬ ‫באיזה צבע הצמיגים? שחור.‬ 0
be------ t---- h--------? s-----.be'eyzeh tseva hatsmigim? shaxor.
   

Gratë flasin ndryshe nga burrat

Të gjithë e dimë se gratë dhe burrat janë të ndryshëm. Por, a e dinit se ata gjithashtu flasin ndryshe? Studime të shumta e kanë treguar këtë. Gratë përdorin modele të ndryshme gjuhësore nga burrat. Ato shpesh shprehen në një mënyrë më indirekte dhe më të rezervuar. Burrat, nga ana tjetër, kryesisht përdorin një gjuhë të drejtpërdrejtë dhe të qartë. Por, temat për të cilat ata flasin janë gjithashtu të ndryshme. Burrat flasin më tepër për lajmet, ekonominë ose sportet. Gratë preferojnë çështjet sociale siç janë familja ose shëndeti. Burrat pëlqejnë të flasin për fakte. Gratë preferojnë të flasin për njerëzit. Është e habitshme që gratë përpiqen të flasin një gjuhë “të dobët”. Kjo do të thotë se ato shprehen me më shumë kujdes dhe edukatë. Gratë bëjnë edhe më shumë pyetje. Në këtë mënyrë ato ndoshta kërkojnë të krijojnë harmoni dhe të shmangin konfliktin. Për më tepër, gratë kanë një fjalor shumë më të gjerë për ndjenjat. Biseda është shpesh një lloj kompeticioni për burrat. Gjuha e tyre është dukshëm më provokuese dhe agresive. Dhe burrat flasin shumë më pak fjalë në ditë sesa gratë. Disa studiues pohojnë se kjo është për shkak të strukturës së trurit. Pasi truri i grave është i ndryshëm nga i burrave. Kjo do të thotë se edhe qendrat e tyre gjuhësore janë të strukturuara ndryshe. Por, ndoshta ka faktorë të tjerë që ndikojnë në gjuhën tonë. Shkenca nuk ka hulumtuar për një kohë të gjatë në këtë fushë. Sidoqoftë, gratë dhe burrat nuk flasin gjuhë krejtësisht të ndryshme. Keqkuptimet nuk duhet të ndodhin. Ka shumë strategji për një komunikim të suksesshëm. Më e thjeshta është: dëgjoni më mirë!