Libri i frazës

sq Pyes pёr rrugёn   »   fr Demander le chemin

40 [dyzet]

Pyes pёr rrugёn

Pyes pёr rrugёn

40 [quarante]

Demander le chemin

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Frëngjisht Luaj Më shumë
Mё falni! Ex--------- ! Excusez-moi ! 0
A mund tё mё ndihmoni? Po----------- m------ ? Pourriez-vous m’aider ? 0
Ku ndodhet ndonjё restorant i mirё kёtu? Où y------- u- b-- r--------- a-- a-------- ? Où y-a-t-il un bon restaurant aux alentours ? 0
Ecni majtas, nё qoshe. To----- à g----- a- c--- d- l- r--. Tournez à gauche au coin de la rue. 0
Ecni pastaj pak drejt. En----- a---- u- p-- t--- d----. Ensuite allez un peu tout droit. 0
Ecni pastaj 100 metra djathtas. Fa---- e------ c--- m----- e- t------ à d-----. Faîtes ensuite cent mètres et tournez à droite. 0
Mund tё merrni dhe autobusin. Vo-- p----- a---- p------ l- b--. Vous pouvez aussi prendre le bus. 0
Mund tё merrni dhe tramvajin. Vo-- p----- a---- p------ l- t---. Vous pouvez aussi prendre le tram. 0
Mund tё udhёtoni dhe mbrapa meje. Vo-- p----- a---- m- s----- e- v------. Vous pouvez aussi me suivre en voiture. 0
Si mund tё shkoj nё stadium? Co----- v------ a- s---- d- f------- ? Comment vais-je au stade de football ? 0
Kaloni urёn! Tr------- l- p--- ! Traversez le pont ! 0
Kaloni tunelin! Pa---- p-- l- t----- ! Passez par le tunnel ! 0
Udhёtoni deri te semafori i tretё. Al--- j------- t-------- f-- d- s------------. Allez jusqu’au troisième feu de signalisation. 0
Kthehuni pastaj nё rrugёn e parё djathtas. To----- e------ à l- p------- r-- à d-----. Tournez ensuite à la première rue à droite. 0
Udhёtoni pastaj drejt deri te kryqёzimi tjetёr. Co------- e------ t--- d---- a- p------- c--------. Continuez ensuite tout droit au prochain carrefour. 0
Mё falni, si mund tё shkoj nё aeroport? Ex---------- c------ v------ à l--------- ? Excusez-moi, comment vais-je à l’aéroport ? 0
Mё mirё merrni metronё. Le m----- c---- d- p------ l- m----. Le mieux, c’est de prendre le métro. 0
Udhёtoni deri te stacioni i fundit. De------- s--------- a- t-------. Descendez simplement au terminus. 0

Gjuha e kafshëve

Ne përdorim gjuhën tonë për t'u shprehur. Kafshët po ashtu kanë gjuhën e tyre. Ato e përdorin saktësisht siç bëjmë ne. Kjo do të thotë se kafshët flasin me njëra tjetrën për të shkëmbyer informacione. Në parim, çdo specie shtazore ka një gjuhë të caktuar. Edhe termitët flasin me njëri tjetrin. Kur janë në rrezik, ata godasin trupat e tyre në tokë. Kështu paralajmërojnë të tjerët. Speciet e tjera të kafshëve fishkëllejnë kur afrohen armiqtë. Bletët flasin duke vallëzuar. Përmes vallëzimit i tregojnë bletëve të tjera ku ka për të ngrënë. Balenat bëjnë zhurma që mund të dëgjohen 5000 kilometra larg. Ato komunikojnë me njëra tjetrën përmes këngëve të veçanta. Elefantët gjithashtu japin sinjale akustike të ndryshme. Megjithëse njerëzit nuk mund t'i dëgjojnë. Shumica e gjuhëve të kafshëve janë shumë të ndërlikuara. Ato përbëhen nga kombinim i karaktereve të ndryshme. Përdoren sinjale akustike, kimike dhe optike. Përveç kësaj, kafshët përdorin gjeste të ndryshme. Deri më tani njeriu ka mësuar gjuhët e kafshëve shtëpiake. Ai e di kur qentë janë të lumtur. Mund të dallojë kur macet duan të rrinë vetëm. Sidoqoftë, qentë dhe macet flasin gjuhë shumë të ndryshme. Shumë nga sinjalet e tyre janë ekzaktësisht të kundërta. Për një kohë të gjatë mendohej se këto dy kafshë nuk e pëlqenin njëra tjetrën. Ato thjesht nuk kuptohen. Kjo çon në probleme mes qenve dhe maceve. Pra, edhe kafshët zihen për shkak të keqkuptimeve…